Svante Öquist
Byggår
2019
Modell
Växthus med sadeltak
Storlek
24 kvm
Kulör
Växthusvit
NCS S 0502
-
Y
Sockel
60 cm
Övrigt murverk
Uppmurad vägg i två fack centralt på ena gaveln för att ge plats
för kamin och skorstensrör
Sidohöjd ovan sockel
160 cm
Nockhöjd
3,8 m
Glas
Enkelglas
Golv
Slipat
betinggolv
Dörr
Helglasad pardörr
Andra detaljer
-
Svante och dvärgpudeln Musse i det splitter nya växthuset.
Det är den mörkaste tiden på året då jag har bestämt möte med Svante Öquist i hans och maken Niclas Steeves splitter nybyggda växthus i Sköndal. Fast det känns som årets sista månader varit extremt mörka, eller hur? Men dröm om min förvåning när molnen plötsligt glesar på sig för att släppa igenom lite extra ljus. Jag kan andas ut. Det kommer att bli fina bilder idag trots allt.
Svante möter mig barfota med mysbyxor i Villa Sundahl, som det arkitektritade huset kallas för i vilken han och Niclas bott i nu i 6 år. När jag klivit upp för den långa spikraka trappan till våningen där de viktigaste rummen är placerade väntar den glada, livliga dvärgpudeln Musse på översta trappsteget och en inbjudande tallrik sushi som Svante inhandlad under sin hundpromenad tidigare.
Innan plåtning och växthusbesök blir det lunch och vi bestämmer oss för att skippa pinnarna och äta sushibitarna direkt med händerna – som man gör i Japan, enligt Svante. Mellan sushituggorna blir det en massa babbel om ditten och datten, mediabranschen och växthus.
Svante har precis lämnat en trygg anställning bakom sig. I 30 år har levt och andats varumärket Elle på olika sätt. Nu frilansar han som journalist, kolumnist och inspiratör och nästan precis ”as we speek” blir det klart att han ska börja blogga på tidningen Sköna Hem. Stjärnbloggare som vi på Sweden Green House väljer att kalla honom för. Om det och en massa annat ska det här inlägget handla om.
Växthuset ligger i en sänka men syns ändå från gatan.
Vad kommer du att skriv om på Sköna Hem?
Jag kommer att skriva om min familj och livet här i Villa Sundahl. Jag vill berätta om vad jag anser vara det goda livet. Mitt mål är att ge människor självförtroende och mod att hitta sin egen stil när det gäller hem, inredning och trädgård. För att bygga upp en relation med mina läsare kommer jag att blogga varje dag. Det känns viktigt och jag känner att jag har ett ansvar gentemot dem.
Var kommer trädgårdsintresset ifrån?
Jag är uppvuxen på en lantgård i Norrland där allt var närodlat. Men trädgårdsintresset har vuxit fram och det är tack vare Niclas. Han har alltid varit väldigt intresserad och under de 28 år som vi varit tillsammans nu har intresset hunnit spilla över på mig. Men det var nog under den stora trädgårdsutställningen på Rosendals trädgård år 1998 som det tog fart på allvar. Vilken utställning det var!
Och nu har ni blivit med växthus, hur känns det och hur kommer ni att använda det?
Ja, det är verkligen en dröm som nu blivit verklighet. Det är framför allt Niclas som kommer att använda det för odling av tomater och gurka bland annat. Jag kommer också att vara där men för oss är det viktigt att det inte blir ett vardagsrum utan ett inglasat odlingsrum som det också går att avnjuta en och annan härlig middag i.
Varför blev det ett växthus i trä?
Även det är ett val som Niclas står bakom. Jag hade kunnat tänka mig ett enklare i metall från någon av de större aktörerna men Niclas började prata om ett traditionellt växthus tillverkat i trä och glas, som de på Rosendal. Och nu när det står där är det så klart inget jag ångrar. Det har blivit fantastiskt fint. Växthuset kommer att fungera som en sluss mellan ute och inne och en härlig möjlighet att förlänga säsongen vår och höst. Jag är glad att vi bestämde oss för att bygga det nu. Hade skett senare i vår så hade vi nog varit betydligt mer stressade över att hinna med både odling och byggnation.
Ljuvliga hyacinter i en blå Hortuskruka samsas med ljusstakar, växter och keramik på betongskivan från Skulpturfabriken.
Ljuset börjar försvinna och vi bestämmer oss för att ta oss till växthuset för att fotografera. På bordsskivan som Skulpturfabrikens Stina Lindholm tillverkat, står en stor blå Hortuskruka från Svenskt Tenn sprängfylld med väldoftande hyacinter.
Det finns också en mängd växter som ställts dit för vinterförvaring. De är fikon, olivträd, myrten, julrosor och en rejäl kruka med plättar i luften. Mot den murade väggen har en marmorskiva monterats plus en saltglaserad ho från Höganäs placerad på låg höjd för att det ska vara praktiskt att fylla vattenkannan.
Både marmorskiva och handfat har följt med under minst ett decennium och släpats med under ett antal flyttar men nu känns det som om såväl skiva som ho hittat hem. Det tror jag även att Svante har gjort, i hemmet, i livet och i växthuset. Tack för att jag fick komma, vi ses snart igen.
3 Comments on “Svante Öquist”
Svante Öqvist är underbar, på alla sätt.
Svante Öqvist inredning är charmerande alltid.❤️
Vi är många som gillar Svante, så vi håller med.