15 kvadrat av grönska

Img 7376
Även i ett litet växthus kan stora drömmar förverkligas. Skörden av egna tomater långt in i oktober, tidiga vårsådder innan resten av trädgården riktigt vaknat och kvällste i korgstolen en ruggig höstkväll.
Växthus täckt med snö och is.
Odling i ampel spar utrymme, jordgubbar är perfekt!
I det lilla växthuset tjänar du på att planera för maximal flexibilitet, så att både du och växterna får plats. Här följer fyra bra tips som gör odlingen ymnig men flexibel:
  • Klätterväxter
    Av alla de slag ger mycket grönt på liten golvyta och samtidigt karaktär åt hela rummet. Välj något flerårigt, som vindruva eller minikiwi och låt rötterna passera ut i fria jorden genom ett hål i golvet. Vitis vinifera-sorter ger vinstockar med lite svagare tillväxt som är lättare att hålla ordning på i växthuset. Eller satsa på ettåringar som luktärter, fikonbladspumpa eller klockranka.
  • Uppmurade odlingsbäddar
    Är ett smart och yteffektivt sätt att odla i växthuset och därför bör man unna sig åtminstone en uppmurad bädd. Den erbjuder bra jorddjup och därmed tät plantering och jämnare jordfuktighet. När bädden inte används för odling kan du lägga plankor över den och ha den som sittbänk med vackra dynor eller plats för såbrätten och krukor.
  • Krukor
    Låt växthuset byta skepnad genom att odla mycket på kruka. Fikonträd, aprikos och persika är exempel på träd som är vackra på kruka och kan skapa härlig känsla i ett litet växthus på vår och höst men som går utmärkt att flytta ut på sommaren. Då kan istället chili, aubergine, basilikor, blyblommor, pelargoner och andra lämpliga krukväxter få skapa atmosfären inne i växthuset.
  • Mobil arbetsplats
    En arbetsyta för sådd och plantering behövs alltid i växthuset men behovet är mycket större på våren än resten av året. Låt arbetsytan vara mobil så att du kan flytta ut den på sommaren, när du vill ha mer plats i växthuset för annat och vädret tillåter att stå ute och jobba.

Meloner, gurka och tomat växer bäst i bädd. Helst 40 cm djup och 40 cm bred bör jordbädden vara.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *