När kakan har fått vacker färg är den klar. Du kan vänta en liten stund med att stjälpa upp den. Det är ingen brådska! den kan stå i ca 30 minuter utan att karamellen stelnar. Det är bara bra att karamellen tjocknat lite och blandats med saften från äpplena. Så stjälp upp den i lugn och ro. Skär rumt om med en liten kniv så att den lossnar lätt. Lägg ett stort fat över stekpannan. Ta ett par grytlappar och stjälp runt. Ibland råkar ett äpple ändå fastna i pannan men det är lätt att ta en stekspade och lyfta det på rätt plats om det händer.
Kakan är god att värma lite igen om den hunnit kallna helt när den ska serveras. Då blir karamellen lite mjuk igen.
Om du har den som dessert är det gott med vaniljglass till.
En kaka för 6-8
Pajdeg
2 1/2 dl vetemjöl
75 g kallt smör i små kuber
2 msk socker
2 äggulor
1 nypa salt
ev 1 msk kallt vatten
7-8 fasta äpplen
lite citronsaft
1 1/2 dl strösocker
50 g kallt smör i kuber
1. Börja med pajdegen: Nyp samman mjöl och smör med fingertopparna. Tillsätt ägg, socker och en nypa salt och arbeta snabbt ihop till en smulig deg. Tillsätt eventuellt lite vatten och knåda snabbt degen smidig. Platta ut degen lätt och lägg den i en bunke med lock. Låt vila i kylen i ca 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Skala och kärna ur äpplena med en äppelurkärnare. Skär varje äpple i 3-4 klyftor. Klyftorna ska vara rejält stora. Pressa över lite citronsaft så mörknar inte äpplena.
4. Ta fram en stor gjutjärnsstekpanna (ca 28 cm i diameter). Smält sockret i pannan, rör inte om utan vicka lite på pannan då och då när sockret börjat smälta. Smält sockret så att det får en djup bärnstensfärg. Lägg i smöret och blanda ihop. Lägg i äpplena och stek i ca 10 minuter. Så att de börjar bli lite mjuka och får karamell runtom. Låt svalna lite och arrangera äpplena. De ska ligga mycket tätt med den kupade sidan nedåt i stekpannan. Fyll på ordentligt så att det inte blir glipor. Låt stå och svalna en stund.
5. Ta ut degen och kavla den rund på mjölat bakbord. Skär ut en rundel lite större än stekpannan. Lägg pajdegen över äpplena och vik in kanterna tätt runt äpplena.
6. Grädda i ugn i 30- 35 minuter, tills pajskalet fått en vacker färg.
7. Ta ut och låt svalna i ca 15 minuter. Skär med en kniv runtom och stjälp upp kakan på ett stort runt fat. 8. Servera Tarte tatinen med vaniljglass eller lättvispad grädde.
Dela