Aubergine – växthusets något bångstyriga favorit

Applegreen
Under alla år jag sysslat med odling så är det några frågor som ständigt återkommer från vänner och kunder. En av dem är: varför vill min aubergine inte ge frukt? Det är alltid med ett litet sting av misslyckande och besvikelse i rösten hos den som frågar. Såklart, för skörd vill man ju ha när man lagt ner jobb i odlingen. Men aubergine är en liten krångelpelle och den kräver vår uppmärksamhet för att ge frukt. Men det är alls inte omöjligt. Här får ni bästa tipsen för att få en rik skörd av aubergine.

Perfekt för växthuset

Först och främst vill jag verkligen framhålla att aubergine är fantastiskt bra att odla i växthus. Det är en planta som vill ha både mycket sol och stabil värme, helst inte utsättas för kraftiga vindar och regn. Så växthusmiljön passar bra. Trots att jag har gett aubergine epitet som krångelpelle och bångstyrig så är det en storfavorit i min egen odling. Både för att jag tycker plantan är snygg och för att man kan göra så otroligt mycket gott av frukten.

Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.
Snygg och god - visst håller ni med om att aubergine är en fantastisk växt. Trivs i växthus gör den också.

Gödsla rätt

Oavsett vilken sort du odlar så plantera dem så att de får mycket sol och ljus och inte skuggas av andra, högre plantor i växthuset. Jorden ska du förbereda genom att gödsla upp den ordentligt. Aubergine tillhör de växter som kräver mycket näring för att orka växa och utvecklas bra men även för blomsättning och fruktutveckling. Blanda jorden med kogödsel eller komposterad hästgödsel så har du fullvärdig näring för plantorna. Den typen av gödsel innehåller en bra balans mellan kväve, fosfor och kalium. Även om kväve alltid är viktigt för tillväxten hos en planta så är den beroende av bra fosfor- och kaliumvärden för att ge frukt. Köper du annan typ av gödsel så läs på paketet hur balansen mellan kväve (N), fosfor (P) och kalium (K) ser ut. Hönsgödsel till exempel har mycket kväve men ganska dåligt med andra näringsämnen, bättre är då att använda ett gödsel för frukt- och bärbuskar. När plantan börjat blomma kan du näringsvattna varje vecka under sommaren.

Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.

Pollinera aubergine

När du väl gödslat upp jorden ordentligt så gäller det att vara alert när blomningen sätter igång. Aubergine behöver pollineras för att blommorna ska utvecklas till frukt. De är självpollinerande, så det behövs inte flera plantor av den anledningen. Pollinering sköts normalt sett av insekter eller en liten vindpust, men i växthuset kan det ibland råda brist på båda dessa faktorer och det är alltid bra att säkra upp att blommorna verkligen blir befruktade genom att själv ta en liten pensel och dutta i blommorna, eller bara ta ett finger och försiktigt pilla lite i varje blomma. Om blommorna inte befruktas kommer de att vissna och trilla av. Men ibland kan man se att det utvecklas ett litet fruktämne, som växer till några dagar, för att sedan falla till marken. Vad har hänt då? Blomman har blivit pollinerad men plantan har inte det den tycker sig behöva för att orka utveckla frukten – det kan vara vatten, gödsel eller ljus det handlar om. Får den gott om allt detta, ja, då brukar den belöna oss med gott om frukt.

Upphöjda jordbäddar i trä framför växthus.
Till sist – låt inte frukterna sitta kvar för länge utan skörda medan skalet är blankt och fint och när frukten känns lite mjuk att klämma på. Då är den som bäst!
Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.

För att sammanfatta odlingsråden:

Plantera aubergine soligt och varmt.

Förbered växtplatsen genom bra grundgödsling, glöm inte kalium och fosfor!

Pollinera blommorna.

Vattna jämnt.

Stödgödsla under hela säsongen.

Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.
Vill du ha fler tips om odling i växthus? Då kan vi varmt rekommendera Växthuspraktikan, boken som vi har gett ut och som Karin Eliasson är författare till.
Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *