Knep för växthus inom vård och omsorg

Madeleine Wales Växthus (4 Av 5)
Hur kan man anpassa växthuset så att det lättare kan användas i verksamheter inom vård och omsorg? Det är en fråga jag ställde till, Anette Blåberg, som driver Good Garden, med inriktning på hälsoträdgårdar. Det blev starten på ett samtal om njutning i livets olika skeden, om trädgård och om växthusets mångfacetterade värde.

-Vi ritar alltid in växthus i de trädgårdsförslag vi lämnar för just äldre- och omsorgsboenden! Kan man få in ett växthus så höjer det värdet av utomhusmiljön väsentligt, säger Anette.

Anette Blåberg är en trädgårdskollega som för 12 år sen startade företaget Good Garden tillsammans med sin syster Tina. Sedan dess har de ritat och konsulterat kring hälsoträdgårdar – trädgårdar med mervärde för vård, skola och omsorg. De utvecklar just nu en digital utbildning med fokus på hur man som omsorgspersonal kan använda utomhusmiljön inom olika verksamheter, spännande. Men det är inte det jag och Anette pratar om den här dagen, vi pratar om växthus, växthusets möjligheter som verksamhetslokal och vad som egentligen krävs av ett växthus för att det ska vara ändamålsriktigt inom vård och omsorg.

-En viktig sak, säger Anette, är att växthuset behöver ha ett jämnt golv som fungerar för alla former av rullstolar och rullatorer. Trösklar ska bort och det får gärna finnas pardörrar som erbjuder en bred dörröppning. Dörrarna ska vara enkla - även för en muskelsvag person - att öppna. Det är faktiskt inte dumt med dörrar på flera ställen om det är möjligt, det kan också vara bra för att kunna vädra ut växthuset ordentligt varma dagar.

Upphöjda jordbäddar i trä framför växthus.
En bred dörröppning och ordentlig anordning med skuggardiner är viktiga detaljer som gör växthuset mer anpassat för äldreboenden.

Anette berättar att hon har sett många fina exempel på verksamheter där trädgården och växthuset har blivit en naturlig del av både verksamhet och vardagsmiljön. Men jag undrar över det där med själva odlingen. Är det verkligen aktuellt med odlingsaktivitet? Jag grundar min fråga på egen erfarenhet av att ha arbetat på äldreboende – många som kom dit var inte så pigga längre och behövde stöd och hjälp med det mesta. Anette invänder.

-Det beror typ av verksamhet, säger hon. Vi har till exempel sett att på demensboenden där utomhusmiljön integreras i verksamheten så kan det få stor betydelse för måendet hos de boende. Många har haft egen trädgård tidigare i livet och mår bra av den igenkänningen, det kan lugna, ge bättre sömn, bättre aptit. Det kanske bara handlar om att få pyssla med något litet i en odlingsbänk.

Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.
Anette Blåberg och Katarina ”Tina” Blåberg, som tillsammans driver Good Garden.

För att odling ska fungera på ett bra sätt måste man tänka till kring tillgänglighet och ergonomi. Anette framhåller att odlingsbänkar bör vara upphöjda, inte alltför breda och gärna utformade så att man kan komma nära även med en rullstol, eller kunna sitta på en stol och arbeta. Jag tänker genast att vissa anpassningar kan vara bra för äldre personer att göra hemma i sina privata växthus, att anpassa efterhand som man får svårare att böja sig, lättare att snava, svårare att lyfta tungt. Så att odlingen kan vara rolig längre.

-Alla sådana anpassningar underlättar aktiviteter i själva odlingen, säger Anette. Men för många på boendena handlar växthusmiljön också bara om att få sitta på en varm och vindstilla plats omgiven av grönska och blommor.

Vårt samtal rör sig kring värden i livets olika faser. Jag berättar för Anette att jag minns en dam på det äldreboendet där jag jobbade i min ungdom. Jag försökte idogt få henne att vara med och laga mat i avdelningens kök, men hon sa alltid: ”Nähä, det har jag gjort tillräckligt i mitt liv, men jag sitter gärna här och sällskapar dig när du lagar maten.” Det fick hon. Kanske kommer jag och Anette att sitta på en bänk i trädgården utanför äldreboendet som vi hamnar på och säga: ”Nähä, arbeta tänker vi inte göra, vi har rensat klart i rabatter, men vi tittar gärna på.” Det är väl också en livskvalitet? Att få titta på. Ha allt det där runt sig, utan att behöva aktiveras. Anette håller med.

-Det tycker jag med, och en vacker växthusmiljö kan ha flera värden. Det kan bli en fin plats för att umgås med sina anhöriga, eller ett rum för musikframträdanden, träningsaktivitet eller högläsning. En plats där man precis som i trädgården kan följa årstiderna. Man ska inte heller glömma personalen; även för personalen inom vård och omsorg kan det finnas ett stort värde att ha ett vackert växthusrum att tillgå – för pauser, för samtal, för möten. Just med anledning av att växthuset kan komma användas på så många olika sätt ska man tänka till kring storleken. Min erfarenhet är att ett växthus mindre än 20 kvm inte blir ändamålsenligt.

Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.
Ett växthus med stabilt och slätt golv, trevlig möblering som lätt kan anpassas efter behov och klättrande grönska som ramar in rummet – allt som behövs för att ge förutsättning för njutning.

Vi återvänder till frågan om grönska. Ett växthus kan absolut fungera för en massa olika aktiviteter men för mig personligen är ett växthus utan grönska en död lokal, så jag frågar Anette hur hon tycker att man bäst löser den frågan, hur man bäst får in växtlighet i ett växthus som skall fylla så många olika syften som möjligt?

-Självklart ska det finnas plats för grönska, kommenterar Anette, även om odlingsaktivitet inte är aktuellt. Några fasta bäddar är bra för fleråriga, återkommande växter, men jag tycker att det är smart med mobila lösningar. Vi har i flera projekt använt oss av planteringslådor på hjul som är lätta att flytta runt och även ta ut om det skulle behövas. Det finns så mycket bra lösningar, det handlar mest om att förstå verksamheten och dess behov – det praktiska går alltid att lösa.

Så lyfter jag frågan om vinteranvändning. Bör man satsa på en lokal med isolerglas och uppvärmningsanordning för att få ordentlig utväxling på växthusinvesteringen i verksamheten? Anette skakar på huvudet.

-Det är klart att det är underbart om man kan bygga en orangeri-liknande lokal, eller en vinterträdgård och sådana satsningar görs ju också ibland. Men det vi pratat om nu, ett enkelt växthus i en trädgårdsmiljö – det räcker så långt! Det blir fortfarande det där extra rummet att använda, ett tillhåll för aktivitet eller njutning och på vintern kan man dekorera det med ljusslingor och värma upp det tillfälligt för enstaka evenemang. Det behöver inte vara avancerat för att berika. Det är min absoluta uppfattning.

Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.
Enkel belysning i växthuset gör det till en vacker blickpunkt även kvällstid och mörka delar av året – en nog så viktig kvalitet hos ett växthus.

Det finns så mycket mer att säga om behovet, om möjligheterna om engagemang och värden. Men Anettes betryggande ord, att ”det inte behöver vara avancerat för att berika”, får sätta punkt för den här gången. Tack Anette, för att jag fick låna dina erfarenheter till den här bloggen!

Anette Blåbergs och Good Gardens tips för ett mer tillgängligt växthus:

  • Stabilt och jämnt golv
  • Inga trösklar
  • Stor och lättöppnad dörr
  • El och vatten installerat
  • Bra vädringsmöjligheter
  • Mobila och upphöjda odlingskärl
  • Väl tilltagen storlek, minst 20 kvm golvyta.

Här är några länkar med tips om upphöjda planteringsbänkar och mobila kärl:

Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.

Det lilla planteringskärlet på hjul hittar du här.

Exempel på planteringsbänk i behaglig arbetshöjd hittar du här.

Svart odlingskärlet i trä på hjul finns här.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *