Nu är den färska vitkålen här! En favorit och en underbar sommardelikatess. Jag brukar tillaga den på många olika vis, en variant är att stuva den med lite smulad chévre och en skvätt grädde eller så kokar jag den lätt och serverar med lite citron, salt och en klick smör. Eller som här en variant med mjukkokt ägg, lite knaperstekt rökt sidfläsk och krutonger.
foto Anna Kern
Färsk vitkål med mjukkokt ägg, rökt sidfläsk och krutonger
1 vitkål (ca 600 g)
4 ägg
200 g rökt sidfläsk
2 skivor ljust lantbröd
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
4 msk finhackad gräslök
salt och nymalen vitpeppar
- Koka upp vatten och lägg försiktigt i äggen. Koka i 8 minuter och skölj dem i kallt vatten. Skala äggen.
- Skär sidfläsket i tärningar och stek det tills det får fin färg i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
- Skär brödet i tärningar och stek det gyllne i smör. Lägg en delad vitlöksklyfta i pannan, så får brödet en god smak. Salta och peppra.
- Dela vitkålen i klyftor. Koka den i lättsaltat vatten ett par minuter tills den är nätt och jämnt mjuk. Häll av i durkslag.
- Lägg upp den nykokta vitkålen i en skål. Toppa med sidfläsk, brödkrutonger och ägghalvor. Salta och peppra. Strö över rikligt med gräslök.
Dela