Odla i växthus; Tänk vår, tänk tulpan.

Växthusodlade tulpaner.
Tomatplantorna står och gäspar i bäddarna och bara längtar efter att äntligen få somna i komposten. Aprikosträdet fäller sina blad och påbörjar sin invintring. Mangoldens blad tonar mot vinrött. Hösten är här. Och nu är tiden att planera för allt vårvackert. Tänk krispig vårsol i växthuset, tänk fågelkvitter och löfte om sommar. Tänk färg och form. Tänk tulpan!
Tulpaner är underbara att plantera i växthuset, i mitt kallväxthus tittar de upp runt påsk, de svala nätterna gör att blomningen håller länge. Och de får stå helt ifred för rådjuren! Tulpanlökar kan du plantera ända fram tills jorden fryser. De ska planteras på ett djup som är 2-3 gånger lökens storlek och de vill stå i luftig och väldränerad jord. Vilket vi ju oftast har i en växthusbädd.
Långt ifrån alla tulpaner är återblommande. Många av de sorter som inte är det har andra kvaliteter - som spännande former och färger, lång blomningstid eller ovanligt resliga. Här en tidig maj-bukett från mitt växthus.
När jag tagit upp mina sommarväxter ur bäddarna brukar jag gräva ner några hinkar med bokashi i jorden, för att tillföra lite energi och bra bakterier. Än så länge är det så bra temperatur i bäddarna att komposten kan bli till mull innan vintern. Det är ett sätt att skapa bra förutsättningar för tulpanlökarna när de ska rota sig.
Coronet-tulpanen har en väldigt speciell form som jag gillar, ser modellerad ut, den här vita sorten heter White Liberstar. Den gula tulpanen heter Avant Garde och är en tidigblommande dubbel sort, den ser ut som en ros när den blommar ut.

Ibland hinner de rota sig innan vintern, ibland - när man är sent ute - sker rotningen först till våren. Det spelar ingen stor roll. Huvudsaken är att de får en köldperiod så att den biologiska klockan fungerar och de vaknar när de ska. När de tittar upp på våren och börjar sätta knopp kan du gärna ge dem lite gödsel, speciellt om det är sorter som har förmåga att sätta sidolökar och blomma igen. Det är inte säkert att kraften i moderlöken är tillräcklig och då kan lite tillförd energi i form av gödsel hjälpa. Men notera!!; många moderna tulpaner sätter inte sidolökar utan är att betrakta som engångsblommande, speciellt väldigt förädlade sorter.

Men OM du har tulpaner som kommer igen året efter så gäller det att du laddar löken med så mycket energi som möjligt efter blomningen. Förutom att ge den näring så kan du nypa av fröställningen när blomman släppt sina kronblad, så att energin styrs ner i löken genom nedvissningen, istället för att gå till meningslös frösättning. Under nedvissningen brukar jag försiktigt ta upp lökarna ur växthusbädden, för att göra plats för annat. Då planterar jag dem ”på undantag” utomhus i backar. Där kan de stå i sand och bara vissna. Sen tar jag hand om dem på höstkanten igen och planterar dem där jag vill ha dem.

Lite extra näring när tulpanerna går i knopp gör att blomningen håller längre och att löken laddar energi för att kunna sätta sidolökar. På bilden syns samma tulpaner i lite olika skeden, sorterna är; Orange Emperor, Charming Beauty, Palmyra

För dig som hellre vill ha tulpaner på kruka så går det alldeles utmärkt. Samma planteringsdjup som vid plantering i bädd. Tänk bara på att krukan ska vara ordentligt dränerad - hål i botten och lätt för överflödigt vatten att rinna ur jorden. Både i växthusbädd och i kruka kan lökarna sättas tätare än vad som står på påsen, i bädden är det fint att gruppera dem. Jag brukar lämna öppna ytor mellan grupperna så att det finns plats att sätta in annat där på våren - eller bara lägga sten eller halm emellan. Det är som om tomrummet mellan grupperna framhäver blommorna. Tycker jag.

En sista liten uppmaning till alla som vill få ymnig tulpanblomning i sitt växthus är att inte glömma börja vattna till våren. Simulera snösmältningen genom att se till att våren blir fuktig och fin för lökarna. Inte blöt, men fuktig. Efter blomningen får de jorden gärna torka till igen.

Liten lathund för tulpanplantering:

När? Hösten, tills jorden fryser till.

Var? Utomhus, i växthus eller i kruka. Alltid i väldränerad jord.

Hur djupt?  2-3 gånger lökens storlek

Hur tätt? I växthus och kruka cc 8-15 cm beroende på lökens storlek

Gödsling? Eventuellt kompost eller benmjöl vid plantering. Alltid vårgödsla när tulpanen börjar blomma - till exempel nässelvatten, hönsgödsel eller bokashivatten.

Efter blomning? Om det är återblommande sort - nyp av fröställning och låt blad och stjälk vissna ner helt.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *