Skapa Medelhavskänsla med blyblomma i växthuset

blåa blommor
Inget kan som blyblomman förflytta sinnet till Medelhavet. Kanske är det längtan efter det azurblå havet syd som den sol- och värmeälskande växten just nu syns mer än någonsin i flödena på sociala medier.
Just nu ser vi mycket blyblommor figurera  i sociala medier. Hemma hos Svante Öqvist och Niclas Steeve blommar den yvigt utanför Villa Sundahls köksfönster just nu och hemma hos Cathrine, eller Paulapaalandet som hennes butik i Bohuslän heter, blommar plantan rikligt i växthuset. Även blomsterdrottningen Victoria Skoglund vurmar för blyblomman. På hennes blogg, som du hittar på Zetas hemsida, delar hon med sig av sina personliga erfarenheter om hur man får växten trivas.
Blyblomma i trädgård och växthus.

Ursprungligen kommer blyblomman från Sydafrika där den används som häckväxt. Den upptäcktes på Godahoppsudden av Linnés lärjunge Thunberg. Han gav den namnet blyblomma på grund av den blygrå saften som finns i plantans rötter. Ni som semestrat vid Medelhavet har säkert stött på den här växten som verkligen sticker ut med sina klarblå och skira blommor och som sprider medelhavskänsla var den än växer i världen, även här i Sverige.

Den kallas för en halvklängare och får ett lätt och graciöst och samtidigt elegant utseende. Många gillar att använda den på altanen men ni har säkert räknat ut att den älskar sol och värme vilket gör växthuset till den perfekta växtplatsen för den här växten men den trivs även utomhus vid en varm vägg, så som den växer hemma hos Svante och Niclas. Om den trivs kan den lätt bli över 2 meter hög och lika bred.

Vintertid ska den placeras frostfritt i ett förråd eller i växthuset med frostvakt. På våren klipper man ner den och ger den ny jord vilket genast ger den ny energi att växa och bilda nya blomknoppar. Det finns även en blylomma med vita blommor.

Blyblomma
Foto; Cortney Smith, Unsplasch

Skötsel

  • Placera blyblomman ljust och soligt, gärna i ett växthus eller låt den växa mot en solig södervänd vägg.
  • Vattna regelbundet och gödsla sparsamt vid varje vattningstillfälle.
  • Går även att använda som krukväxt inomhus om den placeras i ett soligt läge.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *