Foto: Anna Kern
Syltade nypon
Mycket pilligt jobb men när burkarna väl står där så har man något vackert i sitt skafferi under året. Så goda på ostbrickan tillsammans med ett mörkt rågbröd och en krämig getost. De passar också mycket bra att servera till rökt kött eller ett mustigt långkok på lamm. Burkarna håller länge! Jag öppnade just en som jag syltade för ett par år sedan. Så gott!
- 1/2 liter rensade och urkärnade nypon
- 3 dl strösocker
- 1 dl ättika (12%)
- 3 dl vatten
- 6 enbär
- 6 nejlikor
- 1 nypa salt
- 2 msk gult senapsfrö
- 3 lagerblad
Rör ihop lagen och lägg ner nyponen, koka upp och låt de småputtra i ca 30 minuter tills nyponen mjuknat och lagen kokat ihop. Skumma av och häll upp den heta lagen med nypon i väl rengjorda burkar, sätt på locken på en gång. Förvara svalt.
Foto: Anna kern
En lammgryta blir godast om du låter den stå och puttra länge och sakta tills bitarna är möra.
4 portioner
- 1 gul lök
- 1 persiljerot
- 1 morot
- 1 bit rotselleri
- 1 vitlöksklyfta
- 1 kg grytbitar av lamm
- smör till stekning
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk smulad timjan
- 2 lagerblad
- 1 glas rött vin
- 1 burk cocktailtomater
- 1 dl vatten
salt och nymalen peppar
ev lite råströsocker
-----
Skala och tärna lök och grönsaker. Finhacka vitlöken.
Fräs köttet i smör i en stekpanna. Salta och peppra.
Fräs grönsakerna i smör i en tjockbottnad gryta tills de är glansiga och fått lite färg. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare någon minut. Smula över timjan och lägg i lagerbladet. Lägg i lammköttet. Häll över rött vin, cocktailtomater och vatten. Låt puttra i ca 40 minuter eller tills lammköttet är mört. Smaka av grytan med salt, eventuellt socker och peppar.
Tips! Det är gott att koka med 1 dl rensade och urkärnade nypon om man inte har hunnit göra de syltade nyponen till.
Servera grytan med ett gott bröd. Pasta eller potatis.
Dela