Äntligern dags för höstens stekta tomater

Karin Oktober 1
Karin Eliasson skördar de sista tomaterna i växthuset, delar upp dem i olika kategorier och lagar slutligen sin favoriträtt med de gröna tomaterna som huvudingrediens. Här är receptet.
Häromdagen skar jag ner de sista tomatplantorna i växthuset. Blasten klippte jag i små delar och la på komposten. Tomaterna plockade jag varsamt av och la i korgar. Där fanns alla möjliga sorter; ’Brandywine’, ’Brown Berry’, ’Black Plum’, ’Tiger’, vintertomaten ’Ponderosa’ m.fl. Korgen fylldes av frukter av varierande storlek och mognadsgrad. En sådan slutskörd är nästan som att få flera olika sorters grönsaker, i alla fall kan den bjuda på många olika smakupplevelser!

Jag brukar dela upp tomaterna i olika kategorier: de som har börjat bli röda får ligga och eftermogna i köket, vintertomaterna hänger jag upp eller lägger luftigt i lådor för förvaring, de små gröna tomaterna passar bäst att sylta och de lite större gröna tomaterna festar familjen loss på ganska omedelbart – som stekta delikatesser.

Gröna tomater kan både betyda omogna tomater och tomater som helt enkelt är gröna även som mogna. I det här fallet pratar jag om omogna tomater. Det går utmärkt att äta även omogna tomater, bara man inte äter för mycket. De innehåller ämnet tomatin som kan ge magont om man får i sig för mycket. Därför rekommenderar jag att alltid tänka på gröna tomater som snacks eller tillbehör.

Det här receptet levererar till exempel urgoda, stekta gröna tomater, med en oslagbar kombination av syrlighet, sötma, sting och krisp. Här får jag också användning för lite olika chilifrukter som hänger kvar på sina plantor. Stekta gröna tomaterna är perfekta som tillbehör till en grill-höstbuffé i växthuset.

Gör så här

Stekta gröna tomater

3 gröna tomater (12 skivor)

1 ägg

2 msk mjölk (av valfri sort)

1 dl vetemjöl

1,5 dl polenta

0,5 dl riven parmesan

2 nypor salt

1 msk hackad färsk chili (eller mer, kolla styrka)

1 tsk rökt paprikapulver

1 nypa cayennepeppar

ev. hackad persilja eller hackad dill

Olja till stekning

Vispa ihop ägg och mjölk i en skål. Häll upp vetemjöl på en tallrik. Blanda ihop polenta med ost och samtliga kryddor på ytterligare en tallrik. Anpassa mängden chili och salt efter smak. Skär tomaterna i ca 1 cm tjocka skivor. Häll rikligt med olja i en stekpanna och värm upp på medelstark värme. Vänd tomatskivorna först i mjöl, sedan i ägg och sist i den kryddiga polentan. Stek ett par minuter på var sida så att ytan blir gyllenfärgad och krispig. Servera varma eller kalla – båda varianterna är lika goda.

Lycka till önskar vi på Sweden Green House.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *