Om vinterförvaring av växter i växthus

Ett stort träd med citroner i träväxthus.

Här är några användbara tips för hur du övervintrar dina favoritväxter i växthuset.

Du är i blomsterbutiken och plötsligt inser du att du fått med dig ett träd som du lovat dig själv att inte köpa eftersom det inte alls trivs i vårt svenska klimat. Men de är ju så vackra de där Medelhavsväxterna. Det är något med hur det växer och hur de så poetiskt slingrar sina gracila grenar mot dig som vore de redo att ge dig en omfamning. Minnena från den ljuvliga semesterveckan i Italien för några år sedan väcks till liv.

Tält för övervintring av växter i växthus.

Nu var det ett tag sedan och längtan efter sydligare breddgrader är stor. Ett citronträd fungerar i sammanhanget fint som kompensation.

Faktum är att många större växter som till exempel citrusträd, olivträd, nerium, fikon och myrten ofta blir större och vackrare med åren. Att övervintra dem är alltså en god idé. Har du ett växthus så har du en klar fördel eftersom de där får rikligt med ljus även under den mörka årstiden. De flesta medelhavsväxter klarar en köldknäpp men sjunker temperaturen till minusgrader under en längre tid måste du få upp värmen även i ett växthus särskilt om det är monterat med enkelglas.

Frostvakt för växthus.

Det är nu frostvakten åker fram. De flesta modeller går att ställa in så att fläkten går på när temperaturen sjunker under ett visst gradtal. Det bästa är att hålla nollan och gärna ett par grader plus.

Den modell som vi använder fungerar fint och är även ganska stilig vilket är en fördel om du vistas mycket i växthuset även under vintern. Men det finns frostvakter i en mängd olika modeller och prisklasser. Välj en som förbrukar så lite el som möjligt och som är så diskret som möjligt är mitt råd.

Citronträd med gula citroner i växthuset.
Ett tips är också att isolera en del av växthuset med bubbelplast för att på det sättet skapa ett bättre klimat för älsklingsväxterna och kombinera det med en frostvakt. På det sättet förbrukas också mindre el eftersom frostvakten inte går igång lika ofta i det skyddade bubbelplastrummet.
Persikoträd i växthus.

Om du inte vill skärma av en del av växthuset så kan du göra ett litet tält och gräva ner växtens kruka i odlingsbäddarna. Har du möjlighet att installera en växtlampa i tältet så får växten också tillräckligt med ljus. 50 till 100 watt per kvadratmeter rekommenderar vi i vår bok Växthuspraktikan till orangeriväxter. Allt extraljus som växterna får är bättre än inget extra ljus alls.

När värmen återkommer i vår är det bara att montera ner tältet och spara plasten till nästa år. Om du inte vill bygga ett eget tält så finns det färdiga att köpa.

Persikoträd i växthus.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *