Ca 4 flaskor äppelsaft
1 1/2 kg äpplen
saft av 1 citron
2 liter vatten
1 kg strösocker
1. Skölj och skiva äpplena tunt. Lägg dem i en stor bunke eller i en kastrull. Pressa över citronsaften.
2. Koka upp vattnet och häll över äpplena. Lägg på en tallrik så att äpplena sjunker under ytan. Låt stå svalt i 3 dygn.
3. Sila saften och rör i sockret. Rör då och då i ca 15 minuter eller tills allt socker löst sig.
4. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor och förvara kallt i kylen.
Äppelmos
Ett bra recept på äppelmos! Jag har roat mig med att hålla isär mina olika äppelsorter och koka dem var för sig.
Det blir vackert att ha några röda strimlor skal i moset.
Det är viktigt att diska glasburkarna ordentligt, fylla på med det heta moset upp till toppen av burken och skruva på locket på en gång. Då får man ett äppelmos som kan stå i skafferiet i minst 1 år.
Tips! tillsätt lite askorbinsyra i moset. Då behåller det sin vackra färg, annars mörknar det.
8 burkar
2 kg äpplen
saft av 1/2 citron
6 dl socker
2 dl vatten
- Skala och kärna ur äpplena. Låt gärna några strimlor skal bli kvar. Skär äpplena i små bitar. Pressa över citronsaften.
- Varva socker och äppelklyftor i en kastrull med tätslutande lock. Häll i vattnet och koka i 15-20 minuter.
- Rör äppelmoset med en träslev, så att det mosar sig. Häll upp på välrengjorda burkar och skruva på locken. Förvara svalt.
Äppeltosca med mandel
Här är ett favoritrecept!
Man kan ta lite olika sorters nötter beroende på vad som finns hemma i skafferiet.
4- 6 äpplen
2 dl mandel
100 g smör
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1/2 dl honung
1 1/2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
lättvispad grädde eller glass till servering
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala (om skalen är tjocka annars behövs det inte) och dela äpplena och lägg dem i en smord ugnsfast form. Pressa över lite citronsaft.
- Skär mandeln i flagor på längden. Blanda alla övriga ingredienser i en kastrull, förutom mandeln. Sjud på svag värme under omrörning tills smeten tjocknar lite. Rör i mandeln.
- Toppa äpplena med toscasmeten och baka i ugn i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg och äpplena är mjuka.
- Servera toscaäpplena med lättvispad kall grädde eller glass.
Äppelmarmelad med citron och ingefära
Ca 6 burkar
1 kg syrliga röda äpplen
1 bit ingefära
1 citron
1 dl vatten
1/2 kg strösocker
- Skala och kärna ur äpplena. Låt gärna några strimlor röda skal bli kvar, så får marmeladen en vacker rosa ton.
- Skär äpplena i små bitar. Skala och riv ingefäran. Ta ut några skalremsor från citronen och skär i tunna strimlor. Pressa citronen.
- Varva äpplen, ingefära, vatten, citronskalsremsor, citronsaft och socker i en vid kastrull.
- Låt koka i ca 30 minuter eller tills marmeladen nått 105 grader.
- Häll upp den heta marmeladen på väl rengjorda glasburkar. Skruva på locken på en gång. Förvara svalt.
Tips! Det är vackert att koka ett par skivor citron i lite vatten och strösocker och lägga i burkarna.
Lätta vackra briocher med mycket smör i är ljuvliga tillsammans med lite marmelad.
12 stycken
5 dl vetemjöl
1 msk fint råströsocker
1/2 tsk salt
125 g smör
25 g jäst
2 msk ljummet vatten
3 ägg
1 äggula till pensling
- Blanda vetemjöl, socker, salt och smör. Kör i mixern till en smulig massa eller blanda snabbt ihop den med fingrarna.
- Smula jästen i en bunke och rör ut den med det ljumma vattnet. Vispa i äggen.
- Knåda ihop ägg och mjölblandningen till en smidig deg.
- Dela degen i 12 stora delar och 12 små kulor.
- Rulla degen och lägg i muffinsformar. Rulla små kulor och gör en fördjupning med pekfingret i varje bulle och lägg i de mindre kulorna.
- Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla briocherna försiktigt med uppvispad äggula och grädda i 8- 12 minuter.
Dela