Växthusets eldstad – vilken modell passar dig?

Eldstäder i växthus.
Idag kikar vi närmre två olika  eldstäder som vi själva har erfarenhet av – den handgjorda kakelugnen eller braskaminen i minimalistisk form.

Eldningssäsongen har börjat och du som äger ett växthus med eldstad kan förmodligen intyga att det är underbart att elda i växthuset. Om du är i startgroparna för att bygga ett växthus i trädgården och vill montera en eldstad i det så har vi två modeller som vi rekommenderar. Det är dels den lilla handgjorda kakelugnen som är tillverkad för hand av en keramiker i södra Sverige, dels braskaminen från Eld & Form. Vi har själva erfarenhet av de båda modellerna.

Eftersom ett växthus trots allt är ett fuktigt utrymme så är det bra att veta att eldstaden fungerar bra i det klimatet. De båda värmer också upp växthuset bra. Kakelugnen ger i allmänhet en jämnare värme som håller sig längre medan det ganska snabbt blir svalt i växthuset när det slocknat i braskaminen.

För övrigt handlar det om tycke och smak.

Eldstäder i olika mnodell.

Sanna och Oscar Lidgren valde att montera en kakelugn i sitt grå växthus i Attefallsstorlek. Vårt att påpeka är också att de från början inte byggde växthuset utan eldstad men när det väl stod på plats i trädgården insåg de värdet av att ha en värmekälla i växthuset och bestämde sig därför att montera en kakelugn i efterhand. Sanna driver företaget Marmeladeriet. Hon älskar att laga mat och koka marmelad av frukt och bär, det mesta skördar hon i trädgården. Oscar arbetar som AD. Såväl hem som trädgård och växthus speglar deras intresse för färg och form.

Eva Halfwordson driver tillsammans med Magnus Wiström driver Sweden Green House. Växthuset i Nacka är även Sweden Green Huse visningsväxthus. Det används flitigt i verksamheten och kanske har du redan varit på besök hos henne i Nacka. Hon var dock säker på att hon ville kunna elda i sitt växthus när hon byggde det. Därför förberedde hon för det redan när muren konstruerades. Den stilrena braskaminens enkla, nästan minimalistiska design från Eld & Form tilltalade henne och därför valde hon att installera den i sitt växthus som annars har en ganska klassisk stil. Det tar ungefär en timme för henne att få upp en behaglig temperatur. När det är riktigt kallt lägger hon en frostvakt för att snabbare få upp temperaturen.

Det är också många som undrar vad som händer med växterna när man eldar. Vårt svar är då att växterna i växthuset inte alls tar skada av vare sig värmen eller den rökutvecklingen som ibland bildas, framför allt när man tänder eld i kaminer.

Vilken modell passar bäst i ditt växthus?

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

2 Comments on “Växthusets eldstad – vilken modell passar dig?”

  1. Hur får jag tag i en sådan liten kakelugn? Har ni någon mailadress eller webbsida till dom som tillverkar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.