Tips från Sanna!
Använd bästa frukten, gärna precis mogen så den innehåller mycket pektin. Citrusfrukter ska vara i säsong då de är som allra bäst och riktigt saftiga och syrliga. Det är alltid bra att ta med ett par citroner i marmeladkoket eftersom de innehåller extra mycket pektin.
Det är gott att smaksätta marmeladen med t ex ingefära, te eller kryddor som vanilj, saffran, kanel, kardemumma, svartpeppar, fänkålsfrön, lagerblad mm.
Jag brukar först pressa saften genom en citruspress och sedan dela skalen i klyftor och skära dem i tunna skivor för hand med en vass kniv. Skär frukten enligt din smak fine cut, medium eller chunky.
Släng inte kärnor och skalrester utan samla ihop dem och lägg på en bit tunn bommullsväv, knyt ihop med ett snöre och låt påsen koka med i marmeladen. Kärnorna och skal innehåller mycket pektin.
Häll kokande vatten över skal och fruktsaft och låt stå svalt över natten i en kastrull med lock. Nästa dag kokar man först skalen mjuka därefter tillsätter man socker och kokar till en marmelad. Ibland om det finns tid så låter jag mjuka kokta skal stå en natt till. Det blir allra bäst resultat då.
Väg fruktmassan och tillsätt sedan lika mycket socker. Då får man en god marmelad som kokar till en bra konsistens snabbt.
Koka marmeladen i en vid kastrull på hög värme, helst på gasspis, så att vatten avdunstar snabbt och frukten behåller mycket smak. Det ska bubbla ordentligt i kastrullen. Rör så lite som möjligt i koket men håll koll på botten av kastrullen och att marmeladen inte kokar över. Skumma med en sked.
Gör ett prov på marmeladen. Lägg in några skedar på ett fat i frysen. När koket börjar skrynkla sig och har nått 103- 105 grader så slår man av värmen och gör i lugn och ro ett prov på konsistensen. Häll lite sylt eller marmelad i skedarna och ställ in i frysen ett par minuter. Prova, om den inte är klar, koka upp igen ett par minuter och prova igen.
Diska burkar och lock noga i hett vatten. Ställ in burkarna i ugnen i 100 graders värme i 15 minuter.
Häll upp marmeladen när den är het (minst 80 grader) och skruva på locken på en gång. Använd en syltratt och häll marmeladen i en tillbringare så går det lätt att fylla burkar utan så mycket spill. Använd en tjock handuk (eller smidiga grytvantar) att hålla burkarna med när du skruvar på locken, så att du inte bränner dig.
Om man är så här noga! håller produkterna minst 1 år i ett vanligt skafferi. Förvara mörkt så håller de färgen.
Dela
2 Comments on “Så lyckas du med citrusmarmeladen”
Tack för bra tips 🙂
Brukar hoppa över att ha med kärnor och skalrester för jag vet aldrig vad jag ska använda för tyg. Vad brukar du använda?
Står att man ska väga fruktmassan och sen ha lika mkt socker. Är det skal och saft dag 1 innan man hällt på vatten?
Tack på förhand och trevlig helg 😉
//Victoria
Hej!
Jag brukar använda en bit lakansväv som jag knyter ihop med ett bomullsnöre. När jag kokat lite större omgångar marmelad lägger jag kärnor och skal i kallt vatten över natten sedan kokar jag upp det och silar. Funkar lika bra. Det blir som ett koncentrat med pektin.
Man häller på vatten dag 1 så både de skurna skalen, citrussaften och vattnet.
Om man har 1 kg citrusfrukt så brukar det bli lagom och hälla över 1 liter vatten. Precis så att det täcker. Dag 2 eller 3 mäter man upp fruktmassan inklusive vatten och tillsätter lika mängd socker.
Lycka till med marmeladkoket!
Hälsningar Sanna