Som vi har väntat! I snart 28 år har Niclas och jag envist odlat tomater i svarta plasthinkar, utomhus mot ”solväggar” – i alla våra olika trädgårdar genom åren. Bortsett från den heta sommaren 2018 har utdelningen varit tämligen skral och inte tillnärmelsevis jämförbar med arbetsinsatsen. Nu är har vi gått in i läge: ”payback time”. Enkelt uttryckt – vihar växthus!
Ett fat kommer lastat. Överdriver inte – men ungefär så här ser en dagskörd ut.
Doft, färg, sidenmjukhet … Inga ord kan göra den här sinnliga upplevelsen rättvisa
Ett ymnighetshorn. Bokstavligen. Är urusel på att spara sorternas namn men de här gula cocktailtomaterna är så goda att änglarna stämmer upp till sång …
En ruskigt god vardagssallad, bra som tillbehör till allt, ser ut så här: Bottna med strimlad vitkål – här är en mandolin helt umbärlig. Nästa lager består i ”riven” grönkål. Riven bara för att det helt enkelt blir så mycket godare än att gå loss med en sax eller en kniv. Ett sinnligt tips jag tagit upp på min repertoar efter Anna Bergenström. Toppa med grovt skurna tomater, flingsalt och några varv med svartpepparkvarnen. Brukar också säga en knivsudd strösocker – men det behövs knappast med tomater av den här kalibern. Voilà!
Dela