Våra sommarblomsfavoriter – och en perenn!

Sommarblommor i trädgården.
Vi har samlat några av våra personliga favoriter som vi odlar i växthus och trädgård nästan varje säsong.

Att odla sommarblommor är en trend som verkar vara här för att stanna. Allt fler drömmer om att kunna skörda blommor och skapa buketter till vaser och det är till och med de som väljer att försörja sig som "Blomsterbonde" och odla sommarblommor till försäljning.

Här på Sweden Green House vill vi inte vara sämre även om målet är att använda blommorna för husbehov. Eva använder dem framför allt som dekoration i vaser både inomhus och i växthuset. Eva är särskilt förtjust i att placera ett fåtal blommor i flera glasvaser. Det blir effektfullt utan att man behöver särskilt många blommor. Här är några av våra personliga sommarblomsfavoriter som nästa varje år hamnar i krukor och rabatter i trädgården här i Nacka.

Vita blommor i kruka framför växthus.
Rosenskäran hör de återkommande favoriterna, både de rosa och de vita. Vi odlar dem inte från frö utan köper dem på kruka så fort de kommer ut i handeln på försommaren vilket ibland är redan i maj månad. Sedan står de fint i rabatten ända tills frosten får den på fall framåt höstkanten.
Gula blommor bakom växthusglas.
Ingen sommar utan krasse. Det kan handla om vanlig klassisk blomsterkrasse men i år sådde Eva fjärilskrasse från frö och hon planterar den gärna tillsammans med gurka och tomater i växthuset. De gulorange blommorna gör sig fint tillsammans med tomatplantorna, särskilt när frukten skiftar färg från grönt till gult, orange och rött. I år blev det ingen krasse i växthuset. Istället satsade vi på en annan favorit som du kan läsa om längre ner i inlägget. Fjärilskrassen hamnade i år i trädgården.
Sommarblommor planterade i tunna och jordbäddar.

I samband med att vi hade ett av våra växthus på Millesgården förra sommaren fick vi nys på solrosor modell mindre. Först trodde vi faktiskt att det var en rudbeckia men det visade sig att det var en solros som gänget med Ia Schilt i spetsen, hade planterat i jordbäddarna framför växthuset. Så fin!

Blodtoppen är inte alls en sommarblomma, utan en perenn växt som är absolut ljuvlig som rufsig planta i trädgården och underbar att använda i buketter. De står dessutom en evighet i vas både inomhus och i växthus.

Sommarljuset är en annan underbar sommarblomma som åker ner i rabatten, eller som på bilden i en tunna. Den är jättefin tillsammans med såväl jätteverbena som tillsammans med perenna prydnadsgräs.

Gula blommor i jordbädd.
Det är dumt att inte nämna tagetesen eftersom vi i år har odlat massor av den här blomman och planterat den i växthuset både för lyst och nytta. Det är framför allt kryddtagetesen som vi har satsat på men det finns ju många fina sorter. Det du ska tänka på om du odlar den som undervegetation till gurka och tomater i växthuset, är att inte välja en allt för hög sort.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *