Lyckas med växthusodlingarna

Arm som vattnar jordbäddar i växthus.
En del av tjusningen med att ha ett växthus är att man kan odla tomater som blir röda och skördeklara redan under sommaren och gurka som smakar som gurka ska smaka. Häng med oss när vi planterar i växthuset tillsammans med en expert på odling i växthus.
Odla i växthuset med guidning av trädgårdsformgivaren tillika växthusodlaren Lisa Jansson. Det är vad det här inlägget handlar om. Eva har haft sitt växthus i många år nu men är alltid väldigt upptagen, särskilt på våren då det ofta är full fart i företaget. Inför årets odlingar bad hon därför Lisa Jansson om hjälp, dels för att Lisa odlar i växthus flitigt själv och därför har specialkunskap, dels för att Eva köpte plantor som Lisa drivit upp. Dessa vill hon ta hand om på bästa sätt.
Småplantor i torvkrukor som står i ett zinktråg.
Eva har också drivit fram en mängd småplantor i växthuset. En del ska planteras i växthusets odlingsbäddar medan andra ska planteras i köksträdgården som Eva anlagt i upphöjda grönmålade odlingsbäddar i trä som är placerade framför köksingångengen. Men vi börjar i växthuset. Häng med nu.

Jorden

Jordpåse och kvinna som fyller på jord i odlingsbädd.

Jorden är det viktigaste i all form av odling, även i växthusodling. Vi började med att preparera odlingsbäddarna med jord av bra kvalitet. Eva hade inför årets odlingssäsong tömt bäddarna. Men det är egentligen inte nödvändigt. Om det finns jord kvar från tidigare säsonger räcker det med att ta bort en del, säg hälften och fylla på med ny jord. I år använder vi en ekologisk jord från Rölunda Gård. Eftersom den redan är gödslad så behövs det inte mer  i det här läget.

När odlingsbäddarna är påfyllda är det dags att börja plantera.

Planteringarna

Armar som är på väg att plantera gurkplanta i växthus.
Tanken är att gurkan ska växa i de små odlingsbäddarna som Eva i sitt växthus har på var sida om ingången. Förhoppningen är att plantorna ska slingra sig runt dörren och att gurkorna så småningom ska dingla ner runt om ingången.
Händer som sätter en planta i jord.

Runt gurkorna planterar Lisa kryddtagetes. De kommer att bli cirka 30 cm höga och därmed dölja jorden och gurkplantorna nertill. Kryddtagetes är dessutom en vacker ettårig växt samtidigt som blommorna är ätbara. Det går därför att använda dem som dekoration ovanpå sallader och bakverk. Men viktigast av allt är att de skyddar mot skadedjursangrepp. Förhoppningen är att gurkorna i år ska få ett lusfritt liv. Vi får se hur det går.

Eva har i sitt växthus odlingsbäddar på båda långsidorna som viker sig ut mot dubbeldörren. Hon har också bäddar på var sida om braskaminen. Dessutom har hon byggt en trävägg som skydd mot gatan. Odlingsbäddarna är 60 cm djupa och i den ena planterade vi tomater och rucolasallat.  Bakom gurkplantorna plantrade Lisa kryddtagetes. Dessutom sådde vi både rucola och thaibasilika emellan plantorna.

Händer som sätter en planta i jord.
Tomatplantorna kommer att slingra upp i taket, ungefär som på bilden ovan. Den är från en tidigare säsong. För att få en vacker bädd och samtidigt utnyttja jordytan maximalt så använder vi utrymmet under tomatplantorna för odling av olika värmeälskande grönsaker. Planteringen tillsammans med sådden  kommer förhoppningsvis att innebära att Eva kan skörda sallat och basilika under en lång period efter som de blir skördeklara vid olika tillfällen.
Tpm,atplantor som planteras och tjuvas.
När man planterar tomater ska man tänka på att sätta dem djupt i jorden. Det är också bra att tjuva dem. Då plockar man bort grenarna som växer i bladvecken. På det sättet får man en kraftig huvudstjälk vilket gör att plantan blir livskraftig så att den orkar producera mycket frukt.
Kvinna planterar i växthus.
I odlingsbäddarna på motsatt sida kompletterade Lisa tomaterna med chili. Dessutom åkte basilika ner i jorden tillsammans med kryddtagetes som planterades längst bak mot fönstren. När tagetesen växter upp kommer den skydda de andra plantorna mot allt för stark sol. Dessutom petade Lisa ner från av en rödbladig basilika i jorden. Basilika är ju så gott.
Småplanto som ska planteras i odlingsbädd.

I jordbäddarna som är placerade på var sida om kaminen satte Lisa ner melonplantor. Runt dessa planterades ännu mer kryddtagetets.

Sedan var det dags att börja tänka på uppbindning.

Uppbindning

Tå kvinnor binder upp gurkplanta mot bambukäpp.

Pyramider av bambukäppar ska stödja gurkplantan på sin växtfärd upp i taket. När den kommer så långt fins det en annan bambukäpp ovanför dubbeldörren som tar vid. I pyramidens topp band Lisa och Eva fast ett snöre. Plantan kan bli ganska tung så det gäller att binda ordentligt och använda ett bra snöre avsett för uppbindning.

Tomaterna binds upp senare. De kan gott bli lite stadigare innan snöret fästs fast. De kommer också att bindas upp mot en bambukäpp som Eva brukar hänga i enkla krokar som hon skruvar in i takreglarna.

Kvinna binder upp växter med snöre mot bambustång.
Melonerna fick dubbla pyramider och en horisontal käpp som vilar i pyramidernas toppar. Från käppen band Lisa snören som melonplantan kan slingra sig upp emot. När melonerna kommer kan man placera dem i nät, tyg eller en nylonstrumpa. Frukterna blir tunga men genom att placera dem i en liten hängmatta minimerar man risken för att melonstjälken knäcks.

Vattna

Nu är det dag att börja vattna plantorna. Soliga dagar ger Eva odlingsbäddarna 5-10 liter vatten per dag. Ett tips är att känna med ett finger i nere i jorden. Det är den bästa indikationen för hur mycket vatten odlingarna behöver. Eva har ett droppbevattningssystem installerat som styrs via en app i telefonen.

Såväl tomater som gurka behöver mycket vatten. Är det varmt och soligt och de dessutom ska  producera frukt behöver varje planta 3-4 liter per dygn. Gurka vill ha något mer. 

Om du handvattnar ska du, för att undvika bladmögelsjukdomar på tomat och gurka aldrig vattna med kallt vatten direkt vare sig på stammen eller bladen. Blir det en kall natt så är det bra att tidigt på morgonen. På det visen försvinner inte värmen ur bäddarna och plantorna kan gå till sägs utan att frysa.

Den värmeälskande basilikan gillar inte alls att bli nedkyld. Undvik därför att vattna på bladen.

Gödsla en gång i veckan med ett ekologiskt gödsel. Eva använder Biobact i sitt växthus. Men det går naturligtvis bra med nässelvatten, vallörtsvatten eller något annat beprövat som ger bra tillväxt.

Nu är det bara att vänta, vattna, plocka gödsla, bevaka och hoppas på det bästa.

Kvinnohand som vattnar jordbädd i växthus.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *