En variant på klassikern Chèvre chaud med ugnsbakad rabarber, honung och smör. Passa på att plocka lite späda maskrosblad och blanda i salladen.
4 portioner
4 små rabarberstjälkar eller 1 större
2 msk honung
2 msk smör
1/2 baguette, ca 16 skivor
200 g chevré
2 dl valnötter
150 g blandade salladsskott tex mache
och röda mangoldskott
salt och peppar
Sätt ugnen på 225°.
- Rosta valnötterna i ugnen, i en ugnsfast form, i ca 10 minuter eller tills de fått lite färg.
- Skölj, ansa och skär rabarbern i bitar. Lägg dem i en ugnsfast form, klicka över smör och ringla på honungen. Baka rabarbern i ca 7 minuter eller tills den blivit lite mjuk.
- Skär baugetter i tunna skivor. Skär chevrén i skivor. Lägg en bit chevré på varje baugette. Gratinera baugetterna i övre delen av ugnen i ca 5 minuter eller tills osten smält och de fått fin färg.
5.Skölj salladen och skaka den torr. Fördela salladen på tallrikar. Lägg på de varma gratinerade chevrétoastarna, den ugnsbakade rabarbern och strö över valnötterna. Ringla över den varma smör och honungsblandningen. Salta och peppra.
Ett recept med inlagd rabarber som passar bra att ha i sitt skafferi. Detpassar till allt som man vill ha lite syrliga pickles till tex en ostbricka eller som här ett tillbehör till grillade fläskkotletter.
Inlagd rabarber
2 burkar
2 dl vatten
2 dl äppelcidervinäger
2 dl fint råströsocker
1/2 tsk salt
2 lagerblad
1 kanelstång
1 msk senapsfrön
10 pepparkorn
2 stjärnanis
8-12 rabarberstjälkar
- Koka upp vatten, äppelcidervinäger, socker, salt och kryddor.
- Ansa och skär rabarnern i långa stavar. Måtta så att de är lika långa som burkarna är höga. Packa rabarbern tätt i burkarna. Det går lätt om man lägger ner burkarna.
- Häll över den kokheta lagen och fördela kryddorna lika. Skruva på locken. Sätt burkarna i en kastrull med kokande vatten och koka i 10 minuter. Ta upp och förvara svalt.
Grillade fläskkotletter serveras med inlagd rabarber, krämigt potatismos, ugnsbakade persiljerötter och grön vårsallad
4 portioner
- 4 vitlöksklyftor
- 500 g persiljerötter eller palsternackor
- saften av 1/2 citron
- 4 msk olivolja
- 750 g mjölig potatis
- 1 dl varm mjölk
- 2 äggulor
- 4 fläskkotletter, gärna med ben
- salt och nymalen peppar
Till servering
inlagd rabarber
sallad med vilda skott
lite maskrosblad och maschesallad blir gott ihop
2 msk olivolja några droppar citronsaft
Sätt ugnen på 200°.
- Skala persiljerötterna. Lägg persiljerötter och vitlök i en ugnsfast form.Pressa över lite citron och ringla över olivolja. Salta och peppra. Baka i ugn i ca 20 minuter eller tills de är mjuka och fått fin färg.
- Skala och koka potatisen. Skala och mosa de rostade vitlöksklyftorna. Värm mjölken, pressa potatisen och blanda med mjölk, äggulor och vitlök till ett luftigt mos. Salta och peppra.
- Grilla fläskkottletterna ca 5 minuter på varje sida i en grillpanna eller på utegrillen. Salta och peppra. 5. Servera fläskkotletterna med potatismos, ugnsbakade persiljerötter, sallad med lite olivolja och citron på och den inlagda rabarbern.
Jag lagar naturligtvis gärna rabarberpaj och mitt enklaste receptet kommer här. Jag tycker om att fylla pajen med rabarber upp till brädden och grädda den ganska länge i ugnen så att den får färg och rabarbern kokar ihop lite. Så serverar jag den med kall grädde!
Rabarberpaj
1 pajform ca 8 bitar
175 g smör
4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
Ca 800 g rabarber
1 – 1 1/2 dl socker
2 msk potatismjöl
Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret.
- Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke och häll i det smälta smöret. Rör ihop.
- Tumma ut degen i en pajform.
- Skölj, ansa rabarbern och skär den i 2 cm långa bitar. Blanda rabarber, socker och potatismjöl i en skål. Fyll pajskalet med rabarbern.
- Grädda pajen mitt i ugnen i 30-40 minuter.
Lycka till med rabarberskörden!
Alla rabarberbilder är tagna av fotograf Anna Kern www.annakern.com
Dela