Välj golv till växthuset.

Tegelgolv i växthuset hos Monica Kylén från L:a Bruket
Växthusets golv sätter karaktären på ditt växthus. Hur du ska använda växthuset och hur det ser ut i omgivningarna är några faktorer som avgör valet av växthusgolv.
Tegel, grus, betong eller trä – det är många faktorer som avgör vilket golv du ska välja till ditt växthus. Stil, bostadshusets arkitektur, användningsområde och omgivningarna runt trädgården är några. Här går vi igenom några olika växthusgolv. Hoppas att du hittar något du gillar.

1. Grus

Grovt och lite finare grus ger olika intryck i växthuset.
Det här golvet är det mest förlåtande eftersom du kan spilla jord och växdelar på det utan det uppfattas som skräpigt. Om du tänkt odla mycket så passar ett grusgolv bra. Dessutom förstärker det knastrande ljudet som uppstår när man kliver på grus, den härliga stämningen i växthuset. En annan fördel är att du inte behöver gjuta en betongplatta under vilket gör dig mer flexibel när du ska odla. Skulle du få för dig att plantera ett aprikosträd i mitten så går det bra. Grusgolvet gör däremot att det blir ett lite råare och kallare klimat inne i växthuset.

2. Tegel

Monica Kylén som tillsammans med sin man driver L:a Bruket valde tegel som golv i familjens växthus.
Ett tegelgolv lägger man på gjuten betongplatta. De flesta passar på att isolera golvet när man ändå håller på. Resultatet blir ett tåligt golv som ser prydligt ut och ger ett klassiskt intryck. Tegel är ett golv som man ofta ser både i nybyggda växthus och historiska orangerier. Det är ett praktiskt golvmaterial samtidigt som det är väldigt vackert. Det finns olika typer av tegel i en mängd färgskalor. Det ger en naturlig känsla i växthusinredningen och passar fint till både trä och glas.

3. Trä

Det här gröna växthuset är placerat i en tallskog och har timmer som grund. Trä blev det naturliga valet som golv.
Trä är ett behagligt och mjukt material som passar fint som golv. I det här växthuset i södra Sverige valde man ett trägolv eftersom växthuset ligger placerat i en tallskog. Grunden består av timmer och reglarna målades i en grön färg så att det skulle smälta in i skogsdungen. Även om det finns odlingsmöjligheter i det här växthuset så är det framför allt byggt för att man ska kunna njuta av lediga och lata semesterdagar året runt.

4. Betong

Ett textilt intryck ger det här mönstrade betonggolvet som finns i växthuset hos familjen Grön strax utanför Uppsala.
I det gröna växthuset hos Familjen grön har man valt att lägga mönstrade betongplattor i rött och vitt som golv. Mönstret bidrar till att golvet ser ut som en gammeldags madrass. Det här är ett golv som ger karaktär åt växthuset samtidigt som det bidrar med en ombonad atmosfär. Det är nästan som om det ligger en matta på golvet. Betongen är ett tåligt material som också fungerar bra i den fuktiga växthusmiljön. Det här växthuset kan alla som vill besöka då Familjen Grön har försäljning av växter och prylar med jämna mellanrum i sin trädgård.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.