Skuggardiner en räddare i solen för växthus och orangerier

Gugga i växthuset skapas bäst med gardiner.

Svalka är ett hett ämne den här soliga sommaren. För växthusodlingarna är skuggardiner den bästa medicinen mot för mycket sol.

Sol och värme i all ära, visst behöver vi skandinaver den här värmeböljan. Men det kan bli lite för mycket av det goda, både för växter och för oss själva. Men det finns lösningar. För växthusodlingarna kan man skapa skugga, genom att kalka glaset eller med skuggardiner.Skuggardiner i taket i ett växthus med pulpettak.Det finns en mängd olika vävar och tyger som man kan använda sig av, allt ifrån proffsvävar till skira linnegardiner som silar ljuset men som kanske inte hjälper så mycket mot värmen. Vissa tidpunkter på åren vill man också bevara värmen bättre särskilt om växthuset har ett enkelglas. Vissa skuggvävar hjälper till att bevara värmen i växthuset under den delen av året då det behövs.

En del väljer också att kosta på sig en automatisk skuggning för att slippa passa gardinerna dagligen. Det finns som sagt många lösningar och här är hur några av våra kunder valt att installera solskydd.Skuggardiner av linne i växthuset hos Olbys i ÄlvasjöI det här växthuset med pulpettak valde man att sätta upp gardiner av tunt skirt linne från Ikea i taket. Linnetextilen silar ljuset vackert vilket både bidrar med ett skön stämning i växthuset samtidigt som odlingarna skyddas.Proffsgardiner i det stora växthuset på Löfstad slott.I det stora växthuset på Löfstad slott behöver man skydda alla plantor som man säljer mot sol samtidigt som man gärna vill bevara värmen under den svala årstiden. De har valt att sätta upp en proffsig skuggväv i sitt tak.Ett växthus med pulpettak i Falun har fått skuggardiner i två rader.Det här växthuset är också ett galleri och ligger i Falun. I det här fallet valde man att sätta in ordentlig skuggväv i taket som både silar ljuset och bevarar värmen. Som extra förstärkning under den svala delen av året värmer man upp huset med en vedeldad kakelugn.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *