Flätverk

Några utvalda rottingobjekt som vi på Sweden Green House gillar.

Naturligt, lätt och levande. Allt fler upptäcker rottingens fördelar som material i möbler och inredningsdetaljer. Eftersom som det inte gärna ska utsättas för fukt är det rotting det perfekta materialet för uterum och växthus.

Rottingen har inte bara blivt rumsren, idag är det ett klassiskt material som för alltid lyfts fram från de dammiga hörnen ut i det glänsande rampljuset. Nu ser vi det inte bara som ett romantiskt material som man hittar i uterum och sommarstugor. Allt fler designföretag tillverkar möbler i former som passar dagens moderna inredningar.

Det finns många fördelar med rotting. Flätningen bidrar med en transparens vilket ger en lätthet samtidigt som möbler tillverkade av rotting går att flytta utan större problem. Rottingmöbler får en levande yta som knarrar skönt och åldras vackert.

Det bidrar med en naturlig känsla i inredningen och sannoligt är det därför rottingen seglat upp som ett material att räkna med. Det är lätt att tycka om samtidigt som det skapar en ombonad och varm känsla. Egentligen är det ett idealiskt material till sittmöbler eftersom det sviktar något vilket gör möblerna naturligt bekväma när det blivit insuttna. Däremot fungerar det inte särskilt bra utomhus eftersom materialet kan mögla och bli skört av för mycket fukt. Men till växthuset, orangeriet och vinterträdgården är det perfekt.

Indonesien är en av världes största producenter av rotting. Det är i det fuktiga klimatet som den snabbväxande växten trivs bäst. Men det krävs ganska mycket arbete innan växtfibern ens kan landa på fabriksgolvet. Det som tillverkas är framför allt möbler, lampor, korgar och mindre dekorationsobjeklt, piedestalar och lyktor till exempel.

Soffa i rotting med grå dyna från Sika design, Belladonna

Vad är rotting?

Rotting är ett starkt material som kommer från olika släkten inom växtfamiljen Palmae. Det är en slingrande lianliknande växt som växer vid floder och på andra fuktiga platser, bland annat i västra Afrika, Asien, Taiwan och Filipinerna. Rottingen är snabbväxande och kan växa 25-30 cm på ett dygn, trots det tar det flera år innan en växt är redo för avverkning.

När den avverkas huggs den av ungefär 30 cm ovan mark och avlövas samtidigt som alla taggar avlägsnas. Innan den transporteras vidare till floder där den rengörs med sand och vatten måste den torka ordentligt. Efter tvätten torkar rottingen ytterligare en gång. Först därefter kan man börja arbeta med materialet.

Rottingprodukter att önska sig just nu.

Ett urval av rottingmöbler och prylar som Sweden Green House gillar.
 1. En piedestal i rotting ger dina växter ett lyft. Den här kommer från Lagerhaus.
 2. Glas är vackert tillsammans med rotting och perfekt som bordsskiva eftersom det bevarar möbelns lätthet. Soffbordet är designat av Josef Frank och kommer från Svenskt Tenn.
 3. Rottingssoffornas Rolls-Royce är Belladonna från Sika Design. Du hittar den i vår webbshop.
 4. Rottingmöbler går att fynda på auktioner och loppisar. Korgstolen med rottingstomme i klassisk familjen Adams-stil fanns nyligen till försäljning på Bukowskis nätauktion.
 5. Förvaringskorgar i rotting, fyrkantiga med praktiska handtag kommer från det danska företaget Nordiq.
 6. Den stiliga rottingschäslongen är en underhållsfri korgmöbel som finns i Artilleriets webbshop.
 7. Rottingfåtölj designad av Mette Munk Plum blir en designikon i växthuset. Den säljs i Artilleriets webbshop.
 8. En rottingmöbel i klassisk fransk stil hittar du på Artilleriet.
 9. Pall i rotting från Nordiq.
 10. Piedestalen i mörk rotting kommer från Granit.
 11. En liten lykta i flätad bambu, den kommer från Nordiq.

Foto: Sika Design, Artilleriet, Svenskt Tenn, Nordiq, Lagerhaus, Granit, Bukowskis.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.