Växthus och orangerier hett på trädgårdsmässan Jardins jardin

Två besökare som diskuterar i en visningsträdgård producerad av Gally på den franska trädgårdsmässan Jardins jardin

Två besökare som diskuterar i en visningsträdgård producerad av Gally på den franska trädgårdsmässan Jardins jardin

För några dagar sedan var Sweden Green House’s Helena Kaasik på Jardins jardin,  utomhusmässan som äger rum i centrala Paris varje år. Intressanta idéträdgårdar, växttrender och en mängd spännande trädgårdsintryck fick följa med hem i bagaget. 

Man skulle kunna säga att Jardins jardin är Frankrikes motsvarighet till brittiska Chelsea flower show. Den äger rum varje år i början av juni och är belägen under de gamla kastanjerna i den stora parken Jardin de Tuileries i centrala Paris. Årets tema var ”Vive la nature en ville”, som betyder ungefär ”Länge leve storstadens natur”.

Parismässan är mindre än haute couture-mässan i London. Nivån på visningsträdgårdarna är hög men ligger forfarande en bit ifrån Chelsea´s. Nu var det ett tag sedan jag besökte Chelsea flower show men jag har lättare att ta till mig idéerna i de visningsträdgårdar som byggs upp i Paris än de i London där alla knoppar ska vara utslagna och varje litet blad ligga rätt, åtminstone när juryn passerar för att bedöma kreatörernas arbete.

För mig är fransk trädgårdskonst synonymt med Barocken, en stil med symmetriska former och broderiparterrer. Den uppstad i Frankrike på 14 och 1500-talet. Tänk Verseille och André le Nôtre och du förstår vad jag menar. Men på Jardins jardin var trenden den motsatta. Sömlösa rabatter och vildvuxna former såg jag på många håll.

Även i Frankrike jurybedömd visningsträdgårdarna. Pressen delar ut ett pris och en av mässan utsedd jury delar ut ett annat. Priset för den bästa idéträdgården gick till Gally´s trädgård.

Gally är för övrigt en farm som ligger i Bailly utanför Paris där man kan köpa plantor till trädgården och handla livsmedelsprodukter av olika slag. De var representerade på flera platser på årets mässa, bland annat hade de byggt en butik där man kunde köpa marmelad, korv och andra delikatesser som de producerar.

Deras trädgård bestod av två delar, den ena var en transparent huskonstruktions som förde tankarna till ett växthus eller ett orangeri där man kunde arbeta, driva fram plantor och förvara exotiska växter. Tanken var att främja biologisk mångfald och inspirera till att skapa en grönare vardag, året runt.Utomhusdelen i Gally´s monter på den franska mässan Jarfdins jardin gav ett vilt intryckDen andra delen var en trädgård som hade en vertikal grön vägg vilket gjorde att man fick in mycket vegetation på liten yta. Rabatternas karaktär var vild där växter som renfana och blomstersalvia blandats med kryddväxter av olika slag.Renfana, blomstersalvia och kryddväxter fanns med i Gally´s visningsträdgård på den franka mässan jJardins jardinNormalt är jag inte så förtjust i ledteknik och ljusslingor i trädgården. Men jag tyckte mycket om sättet de hade fräst ut för belysningsslingorna i de stora träskivorna som utgjorde gången i trädgården.

De fanns fler idéträdgårdar och mycket annat att se.

Här är några saker som jag tog med hem i bagaget från mässan:
  • Att växthus är hetare än någonsin kan man konstatera då till och med juryn på Jardins jardin föll för Gally’s monter som till stor del bestod av ett imaginärt växthus.
  • Vi får se växthus i fler sammanhang i framtiden, kanske till och med som kontor. Tänk vad härligt att arbeta i ett glashus omgiven av en massa gröna växter. En sådan arbetsplats skulle också kunna bidra till att de stressrelaterade sjukdomarna minskar.
  • Vilt och exotiskt är en sammanfattning av trenden när det kommer till växter. I Gallys monter samsades de båda. Utomhus hade man planterat en bladning av perenner och kryddväxter som var planterade sömlöst och till synes utan plan. Men i själva verket var det i alla högsta grad precis det vilda uttrycket man strävat efter. Inomhus, eller rättare sagt i växthuset fanns en mängd plantor av exotisk karaktär, olika sorters alocasia bland annat.

Text och foto: Helena Kaasik

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *