Uterum, orangeri, vinterträdgård växthus – kärt barn med många namn.

Ett vitmålat växthus på 24 kvadratmeter.
Att bli med växthus är en livsförändrande företeelse – utan överdrift Att utöver det bestämma sig för en enda funktion är definitivt överkurs. När jag kan använda dem alla!
Mest av allt är mitt växthus – eller växtglädjehus som jag tänker på vårt glashus i termer av – ett riktigt lantställe! På riktigt! Inte så nära att jag syns och hörs oavbrutet. Inte så långt bort att jag känner mig isolerad. Ett lantställe hemmavid och därmed också på bekvämt promenadavstånd. Således belastar jag varken kollektivtrafiken eller orsakar utsläpp som följd av privatbilism …
Växthuset på Villa Sundahl i mars månad. Kyla och fukt hindrar inte Svante från att tillbringa mycket tid i det även under vinterhalvåret.

På fem år har dessutom såväl funktioner som dysfunktioner utkristalliserats. Tack och lov kan jag betrakta de sistnämnda som i princip obefintliga. Och finns dom så är dom enkelt åtgärdade. Det kan vara svalt och möjligen lite fuktigt … Men hallå! Inget av dessa element är gnällspiksrelaterade eller på något sätt oöverstigliga. Jag har valt ett oisolerat växthus av den enkla anledningen att jag varken vill ha eller behöver ligga i kuvös. Eller snarare pensionärskuvös – vilken benämningen torde bli i mitt fall. Överhettad centralvärme är inte heller min grej. Inte ens vid inomhusliv och definitivt inte vid lantliv. Och förresten – vad är det för fel på raggsockor, underställ och fleecekläder? Eller en frostvakt? Mycken av den växtlighet vi har är medelhavsväxter – som bara mår bra av kall vintervila. Hur det nu än är så blir det vinter även runt Medelhavet. Ofta iskalla sådana.

På landet vill jag vara ett med naturen. Om än torr om fötterna och i lä för alla slags vindar.  Dock höra regnet, höra vinden och inte minst – fåglarna.

Jag har ett uterum. Jag har ett orangeri. Jag har en vinterträdgård. Jag har ett växtglädjehus. Jag har ett lantställe – helt enkelt!

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *