4 portioner
1 gul lök
2 msk smör
4 msk torr sherry
400 g fryst hackad grönkål
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk mjöl
2 msk kallt vatten
1 krm muskot
2 medelkokta ägg
- Finhacka löken.
- Stek löken långsamt i smör tills den är lite genomskinlig och glansig. Tillsätt eventuellt sherry och låt puttra en liten stund. Tillsätt grönkål och vatten. Smula i grönsaksbuljong och låt koka upp. Red soppan med mjöl utrört i kallt vatten. Smaka av med muskot, salt och peppar.
- Skala och dela äggen. Häll upp varm soppa i skålar och servera med ägghalva.
Fina julsmörgåsar
Crostinis med chèvremousse, blodapelsin och krasse
12 crostinis
12 skivor baguette
4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
200 g chèvre
1 dl crème fraiche
finrivet skal av 1 tvättad blodapelsin
4 blodapelsiner
2 krm malen kanel
salt och nymalen svartpeppar
1 ask krasse
- Sätt ugnen på 250°.
- Lägg baguetteskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden med olivolja. Salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 2 minuter på varje sida, tills de fått fin färg.
- Dela vitlöken och stryk snittytan mot bröden.
- Mosa osten med en gaffel, rör i crème fraichen och tillsätt det finrivna apelsinskalet, blanda till en fluffig mousse.
- Skala apelsinerna med en vass kniv och skär ut hinnfria klyftor.
- Toppa varje crostini med en klick mousse och apelsinklyftor. Pudra över med lite kanel och nymalen svartpeppar. Klipp över krasse.
Hembakt knäcke.
Ca 12 små knäckerundlar
1/2 paket jäst
2 1/2 dl vatten, 37°
1/2 tsk salt
1 tsk honung
1/2 tsk anis
1/2 tsk fänkål
2 1/2 dl vetemjöl
4 dl rågmjöl
- Smula jästen i en bunke och rör ut i lite av vattnet. Tillsätt resterande degvätska, salt, honung. Stöt kryddorna fint i en mortel. Tillsätt kryddor och mjöl och knåda degen ordentligt.
Låt degen jäsa i 60 minuter under handduk.
- Sätt ugnen på 250°. Dela degen i 12 bitar och rulla till bollar. Kavla till runda tunna kakor på rikligt mjölat bakbord. Kavla eventuellt sista varvet med en kruskavel.
- Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 6-8 minuter, tills de fått fin färg.
- Låt svalna på galler utan duk.
Laxmousse med rostade fänkålsfrön och solrosskott
12 smörgåsar
200 g varmrökt lax
1 finhackad vitlöksklyfta
1 dl crème fraiche
saft av 1/2 citron
2 msk fänkålsfrö
salt och nymalen svartpeppar
1 liten fänkål
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
12 bitar knäckebröd
50 g solrosskott
citronskivor till dekoration
- Rensa laxen och mosa den med en gaffel. Tillsätt vitlök och rör ner crème fraiche till en mousse. Smaka av med citron och rikligt med nymalen svartpeppar.
- Rosta fänkålsfröna i en stekpanna tills de börjar dofta och har fått lite färg. Stöt fänkålsfröna grovt i en mortel.
- Skär den färska fänkålen i supertunna skivor. Droppa över lite olivolja, citronsaft samt salta och peppra.
- Lägg upp laxmoussen på en bit knäckebröd. Toppa med fänkålsfrö, fänkål, citron och solrosskott. Dekorera med små citronskivor.
Skinksmörgåsar med sellerisallad
Ca 12 smörgåsar
1 liten rotselleri, ca 600g
1 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
1 msk grovkornig fransk senap
1 tsk honung
1 msk saft av pressad apelsin
6 tunna skivor fullkornsbröd delat i trekanter
1 msk smör
1 näve salladsskott
12 tunna skivor skinka
1 msk finhackad persilja
salt och nymalen peppar
- Skala rotsellerin och skär den i tunna skivor, skär skivorna i strimlor. Koka i ca 3 minuter i saltat vatten. Häll av i durkslag och skölj i kallt vatten.
- Blanda sellerin med majonnäs, senap, honung och apelsinsaft. Smaka av med salt och peppar.
- Dela bröden i trekanter. Smöra bröden och lägg på lite sallad och skinka. Toppa med sellerisallad och strö över persilja.
Dela