Värmande soppa som jullunch i växthuset.

mat på bord
En värmande soppa med solgul ägghalva och några extra lyxiga smörgåsar, är egentligen allt som behövs för att skapa stämning inför helgerna. Här får du några recept.
Bjud på en enkel rykande varm grönkålssoppa och några läckra smörgåsar till advent. Här kommer recepten!
Foto: Anna Kern.

4 portioner

1 gul lök

2 msk smör

4 msk torr sherry

400 g fryst hackad grönkål

6 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1 msk mjöl

2 msk kallt vatten

1 krm muskot

2 medelkokta ägg

  1. Finhacka löken.
  2. Stek löken långsamt i smör tills den är lite genomskinlig och glansig. Tillsätt eventuellt sherry och låt puttra en liten stund. Tillsätt grönkål och vatten. Smula i grönsaksbuljong och låt koka upp. Red soppan med mjöl utrört i kallt vatten. Smaka av med muskot, salt och peppar.
  3. Skala och dela äggen. Häll upp varm soppa i skålar och servera med ägghalva.
Fyra smörgåsar på grönt fat.
Foto: Anna Kern.

Fina julsmörgåsar

Crostinis med chèvremousse, blodapelsin och krasse

12 crostinis

12 skivor baguette

4 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

200 g chèvre

1 dl crème fraiche

finrivet skal av 1 tvättad blodapelsin

4 blodapelsiner

2 krm malen kanel

salt och nymalen svartpeppar

1 ask krasse

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Lägg baguetteskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden med olivolja. Salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 2 minuter på varje sida, tills de fått fin färg.
  3. Dela vitlöken och stryk snittytan mot bröden.
  4. Mosa osten med en gaffel, rör i crème fraichen och tillsätt det finrivna apelsinskalet, blanda till en fluffig mousse.
  5. Skala apelsinerna med en vass kniv och skär ut hinnfria klyftor.
  6. Toppa varje crostini med en klick mousse och apelsinklyftor. Pudra över med lite kanel och nymalen svartpeppar. Klipp över krasse.
Smörgåsar på svarta fat.
Foto: Anna Kern.

Hembakt knäcke.

Ca 12 små knäckerundlar

1/2 paket jäst

2 1/2 dl vatten, 37°

1/2 tsk salt

1 tsk honung

1/2 tsk anis

1/2 tsk fänkål

2 1/2 dl vetemjöl

4 dl rågmjöl

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut i lite av vattnet. Tillsätt resterande degvätska, salt, honung. Stöt kryddorna fint i en mortel. Tillsätt kryddor och mjöl och knåda degen ordentligt.

Låt degen jäsa i 60 minuter under handduk.

  1. Sätt ugnen på 250°. Dela degen i 12 bitar och rulla till bollar. Kavla till runda tunna kakor på rikligt mjölat bakbord. Kavla eventuellt sista varvet med en kruskavel.
  2. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 6-8 minuter, tills de fått fin färg.
  3. Låt svalna på galler utan duk.
Smörgåsar på svarta fat.
Foto: Anna Kern.

Laxmousse med rostade fänkålsfrön och solrosskott

12 smörgåsar

200 g varmrökt lax

1 finhackad vitlöksklyfta

1 dl crème fraiche

saft av 1/2 citron

2 msk fänkålsfrö

salt och nymalen svartpeppar

1 liten fänkål

2 msk olivolja

1 msk citronsaft

12 bitar knäckebröd

50 g solrosskott

citronskivor till dekoration

  1. Rensa laxen och mosa den med en gaffel. Tillsätt vitlök och rör ner crème fraiche till en mousse. Smaka av med citron och rikligt med nymalen svartpeppar.
  2. Rosta fänkålsfröna i en stekpanna tills de börjar dofta och har fått lite färg. Stöt fänkålsfröna grovt i en mortel.
  3. Skär den färska fänkålen i supertunna skivor. Droppa över lite olivolja, citronsaft samt salta och peppra.
  4. Lägg upp laxmoussen på en bit knäckebröd. Toppa med fänkålsfrö, fänkål, citron och solrosskott. Dekorera med små citronskivor.
    Smörgåsar på svarta fat.
    Foto: Anna Kern.

    Skinksmörgåsar med sellerisallad

    Ca 12 smörgåsar

    1 liten rotselleri, ca 600g

    1 dl majonnäs

    1 msk dijonsenap

    1 msk grovkornig fransk senap

    1 tsk honung

    1 msk saft av pressad apelsin

    6 tunna skivor fullkornsbröd delat i trekanter

    1 msk smör

    1 näve salladsskott

    12 tunna skivor skinka

    1 msk finhackad persilja

    salt och nymalen peppar

    1. Skala rotsellerin och skär den i tunna skivor, skär skivorna i strimlor. Koka i ca 3 minuter i saltat vatten. Häll av i durkslag och skölj i kallt vatten.
    2. Blanda sellerin med majonnäs, senap, honung och apelsinsaft. Smaka av med salt och peppar.
    3. Dela bröden i trekanter. Smöra bröden och lägg på lite sallad och skinka. Toppa med sellerisallad och strö över persilja.
      Föregående inläggNästa inlägg

      Dela

      Lämna ett svar

      Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *