10 goda skäl för att välja ett pulpetväxthus

Ett vitt växthus med pulpettak.
Modernt, kaxigt och något av ett statement i trädgården. Ibland är ett pulpetväxthus det bästa alternativet för din trädgård. Om du kan bygga växthuset mot en vägg är det ofta ett självklart alternativ. Men det är inte den enda anledningen.

Den senaste tiden har vi visat många växthus med sadeltak, det vill säga växthus som har två takfall. Det är också den mest populära modellen. Men det finns  också en annan modell. Växthuset som endast har ett takfall kallar vi för pulpetväxthus.

Det här är lite av växthusens kameleont eftersom det går att väna och vrida på det så att det passar in i olika miljöer. Vi tillverkar den här modellen i standardmodell men den kan också arkitektritas när det behövs. Ibland är det här den växthusmodell som fungerar bäst för trädgården. Här är några anledningar som kan inspirera till att välja ett växthus med pulpettak.

Ett växthus med pulpettak mot rött bostadshus.
Trä mot trä. Det här växthuset med pulpettak i standardmodell är monterat direkt mot bostadshusets vägg.

Pulpetväxthusets fördelar.

1. De kunder som vill bygga sitt växthus direkt mot vägg - bostadshuset eller något annat hus som finns på tomten - väljer oftast den här modellen.

2. Om man vill använda bostadshuset som ett värmande element är det ett skäl till att bygga växthuset mot en av väggarna.

Ett svartmålat växthus med pulpettak mot rosa husvägg.
Närheten till bostaden var viktig när det här växthuset byggdes mot husväggen.
3. Om tomten är relativt öppen kan det kännas skönt att ha växthuset nära så att man utan problem kan slinka in med sin kaffekopp, i pyjamas på morgonen.
Rött växthus ihopbyggt med galleri.
Ett växthus på G. Cirka 20 2m och byggt mot ett klassiskt bostadshus i trä. Det har också försetts med 2 ingångar.
Tre växthus med pulpettak.
Tre växthus i samma modell. Men ändå blir uttrycket så olika. De första står på Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm. Istället för mot en husvägg är det här växthuset monterat mot en uppbyggd vägg i trä. De två andra är arkitektritade åt privatpersoner, varav det ena är monterat mot vägg.
4. Om bostadshusets arkitektur har en modern stil passar oftast ett växthus med pulpettak bra. Det går lika bra att bygga det som ett fristående växthus i trädgården om du vill hålla bostadshuset fritt från utsmyckning.
Pulpetväxthus byggt mot vägg.
Det här växthuset är också byggt mot en vägg, fast det är kortsidan som har knutits an till huskroppen.

Terrassens kompis.

5. När trädgården är relativt liten så kan det vara enklare att bygga ett växthus med pulpettak och länka det med långsidan mot bostadshuset, för att utnyttja kvadratmetrarna på bästa sätt.
Växthus på terrass.
Det här växthuset mot vägg är monterat med isolerglas och ligger på ett takterrass.
8. Om du har en begränsad yta, som till exempel en terrass där du vill bygga ett växthus eller till och med en isolerad vinterträdgård, som är varmt året runt, så kan modellen med pulpettak vara det bästa alternativet.
Växthus på terrass.
Den här kunden har valt att att inte montera växthuset mot vägg. De har dessutom vänt på det så att ingången är belägen i den högsta väggen. Det ger ett växthus med en spektakulär form.

6. Utnyttja och förstärk trädgårdens växtlighet med ett pulpetväxthus. Om det till exempel finns en träddunge i trädgården så kan du vända det ryggen med ett pulpetväxthus och samtidigt få vandrande skugga på köpet.

7. När det finns ett outnyttjat fack som så kan ett växthus vara det bästa alternativet eller rent av den pusselbit som gör hela huset komplett. Ett bra exempel är växthuset som är monterat mot vägg, på bilden ovan.

Rygg mot rygg

Grönt växthus bakom maskrosbollar.
Växthuset som vi byggt på Staberg bergsmansgård är byggt mot en byggnad som också har ett takfall, fast åt andra hållet.
9. Ibland finns det redan en byggnad i trädgården i en viss form mot vilken du kan montera ett växthus med pulpettak. Det behöver inte ens vara en byggnad utan kan handla om en mur eller ett plank av något slag.

I gränslandet

Vitt växthus med pulpettak på kullerstensmur.
Det här växthuset är byggt som en förlängning av muren. Tillsammans bildar de en gräns mot den skogigare delen av trädgården.
10. Det finns tillfällen då tomten är så beskaffad att det fungerar bäst med ett pulpetväxthus som bryter av eller fungerar som gräns mot en annan natur.

Vad hände med växthuset på Millesgården?

Rött växthus ihopbyggt med galleri.
Växthuset som vi byggde upp på Millesgården hade fyllts med olika produkter dekorerade med mönstret Berså som formgivaren Stig Lindberg skapat.
För ett par säsonger sedan byggde vi ett växthus med pulpettak i parken på Millesgården i samband med den omtyckta utställningen som speglade den folkkäre formgivaren Stig Lindbergs liv och verk. Det flyttade i vintras hem till en trädgårdsmästare i södra Sverige.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *