Ett växthus blir till

Montering av grönt växthus.
Vi får ofta frågan om hur det går till att bygga ett växthus. Det är inte alltid vi kan vara på plats med kameran och följa arbetet men när en av våra kunder erbjöd sig att dokumentera när våra montörer arbetade så kunde vi få bildbevis på processen.

Det handlar om ett växthus med sadeltak som är cirka 20 kvadratmeter. Det har en helglasdörr på långsidan och en 40 cm hög sockel. De kommer målat från vårt snickeri och färgen som kunden valt i det här fallet är växthusgrönt, ett passande val då växthuset praktiskt taget ligger i en liten barrträdsdunge. (Växthuset målas med tre lager linoljefärg och slipas däremellan. Det innebär att varje trädel har gåtts över av flinka målarhänder 5 gånger.)

Vi kommer nästan alltid in i processen när grunden är gjuten, ett arbete som utförs av en entreprenör som kunden väljer på egen hand. Ritningarna står vi dock för. Det är viktigt att grundarbetet utförs på ett bra sätt så att det går smidigt att montera växthuset. Det brukar dock sällan vara några problem när det är proffs som utför arbetet.

Eftersom det förbereds för braskamin och odling i samband med att grunden gjuts så är det bra att redan nu ha bestämt sig för hur man vill använda växthuset. De flesta av våra kunder vill både umgås och odla i det. Idag är det även många som väljer att installera en braskamin eftersom det då enklare går att utnyttja växthuset året runt till skiftande aktiviteter. De som vill odla mycket brukar välja att gjuta fasta odlingsbäddar, även dessa gjuts i samband med att grundplattan gjuts.

Man kan också välja bort att gjuta en grund och i stället anlägga en sula. Sockeln måste dock ändå gjutas och de flesta som väljer sula lägger grus som golv. Men det går också att lägga marktegel på sula. Vi visar gärna hur det ser ut när ett växthus byggs på sula, då vi har ett sådant projekt som vi kan dokumentera.

I det här växthuset är det förberett för mycket odling. Den ena långsidan har en grund bädd på 30 cm medan det på motsatt sida har gjutits en djupare bädd på 60 cm. Dessutom har det förberetts för en braskamin. Det finns dock en rejäl yta kvar där det går att möblera med sittmöbler - bord, stolar eller loungemöbler att chilla i. Det går också att rulla ut ett par yogamattor eller ställa upp ett snickarbord om man skulle vilja göra det. Möjligheterna är många.
Växthuset börjar ganska snart att ta form. Här är gaveln redan på plats. På bilden ovan syns odlingsbäddarna tydligt, den grunda på vänstra flanken och de djupa på var sida om ingången.
Nu är det bara resten av reglarna kvar. De fästs vid syllen som monterats fast på den gjutna sockeln.
Sådärja! Nu börjar det likna ett litet hus.
Dörrposten kan nu monteras.
Samtidigt så spacklas skruvhålen igen och när spacklet är torrt går det att slipa så att ytan blir slät. Det sista som görs är att växthuset målas en sista gång.
När takbjälken är på plats kan takreglarna skruvas fast.
Därefter är det vädringsfönstrens tur att sättas fast. De monteras med glas.

Därefter sätts glaset fast, takglaset först varpå stållisterna fästs fast och förankrar glaset. Därefter sätts glaset i väggarna fast. Vägglaset fästs med ett spackel som går att få i önskad färg, i det här fallet växthusgrönt.

Allt glas kommer färdigskuret i måttanpassade skivor. Nu får växthuset sin styrka och stabilitet. Ni vet väl att vi dimensionerar våra växthus för snölast?

Kanske ska vi säga några mer ord om glaset. De flesta väljer att montera sina växthus med härdat enkelglas, så även den här kunden. Det isolerade glaset monteras i en regel som är något kraftigare. Dessutom förankras glaset med stållister, både på tak och i väggar. Resultatet blir att växthuset ser lite kraftigare ut, som om det gått några extra rundor på gymmet.

Men fördelen är ju att det går att hålla ett isolerat växthus i en behaglig temperatur året runt vilket inte är att förakta.

Nu är allt glas monterat. Även dörren har satts på plats, en enkel helglasdörr. Det som för några dagar sedan var en brädhög och en bunt glas har blivit en förverkligad växthusdröm. Det har nu även målats med ett sista lager linoljefärg.Nu kan en en elektriker göra elarbeten och en golvläggare lägga ett golv, allt beroende på hur kunden har valt att utforma sitt växthus men de allra flesta drar fram såväl el som vatten. Många väljer också att lägga ett golv av något slag. Men det finns även de som slipar betongen och använder det som golv. Helt klart vet vi att det ska installeras en braskamin i det här växthuset så småningom. Resten får vi återkomma om.

Frågor på det? Skriv dem gärna i kommentarsfälten nedan eller skicka ett mejl till info@swedengreenhouse.se.

Vi vill också passa på att tacka Camilla och Robert för alla bilder.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *