Odla från frö – en basutrustning.

Utrustning till din förkultivering.

Sweden Green House har satt samman en baslista på den utrustning som du kan behöva ha tillgänglig innan du sätter igång med att driva fram småplantor till säsongens växthusodling.

Det kliar i fingrarna och längtan efter att stoppa dem i jorden är stark. Men innan du sätter igång att driva fram småplantor till säsongens växthusodlingar kan det vara bra med lite persedelvård. Om det är något av utrustningen som saknas eller har slitits ut efter några års odlande, är det en bra idé att införskaffa nytt innan du sätter igång. 

Det här behöver du.

  1. Krukor och odlingskärl av olika slag. Om du inte vill använda dig av det som finns i färdigproducerat kan du tillverka egna krukor av tidningspapper. Det är då den här krukgöraren kommer till användning. Just den här kommer från Eld Garden.
  2. Krukor och fröer har de flesta redan hemma och det går naturligtvis bra att använda vanliga lerkrukor att plantera sina fröer i. Fröernas grobarhet sjunker något med tiden men de flesta fröer fungerar fint i flera säsonger. Man ska absolut använda de fröer man redan har. Några nyheter kan det dock vara kul att komplettera med
  3. En såjord av bra kvalitet behöver du ha. Man kan tillverka sin egen såjord men resultatet brukar bli bättre om man använder någon av de etablerade företagens produkter. 
  4. Om du likt oss har minne som en pinne är det en bra idé, för att inte säga nödvändigt att märka sådderna. Använd fröpåsarna eller inhandla några platta träpinnar och skriv med en blyertspenna på vad det är du sått. Det ser dessutom väldigt prydligt ut att ha dem nedstuckna ibland den spirande grönskan när den väl kommer.
  5.  En mindre vattenkanna kommer du med all säkerhet att behöva, inte med en gång kanske men så småningom, när fröerna börjar utvecklas. Den här kommer från Klong.
  6. Till en början, innan fröerna har vecklat ut sina hjärtblad är det lättast att hålla jorden fuktig med hjälp av en sprayflaska. Den här engelska varianten finns hos Impecta fröhandel.
  7. En pluggbox är en ganska praktisk produkt. Det är lätt att så i och även smidigt att hantera småplantorna när de väl har utvecklats. Nelson garden har flera varianter i sitt sortiment och det finns även pedagogiska filmer som visar hur man använder dem.

Foto: Eld Garden, Helena Kaasik, Hasselfors Garden, Nelson Garden, Klong, Helena Kaasik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.