Växthusets baksida och vad du kan göra med den.

Kompostplats.
Om du har en vägg i ditt växthus kan du använda baksidan för en kompost till exempel. Så här har Eva gjort bakom sitt växthus i Nacka.
Det är många som bygger en vägg i växthuset som insynsskydd. Eva har i sitt växthus byggt en trävägg mot gatan. Bakom växthuset bildades ett utrymme som länge har varit tänkt att använda som kompostplats. Det är först under våren som hon har kunnat göra arrangera utrymmet. Se så prydligt det börjar bli på platsen. Pallkragar byggda på höjden har blivit rejäla kärl där växtdelarna kan brytas ner och användas för att förbättra jorden.
Fyllda komposter.
Egentligen behöver man inte gömma undan komposten idag då den är en viktig del i trädgården. Dessutom är det många som vill ha sin jordfabrik nära odlingarna. Kompostkärlen börjar också att moderniseras. Många av dem är riktigt snygga och behöver därför inte gömmas undan. Här är några förslag på komposter som ger dig möjlighet att ta ditt komposterande vidare.

Användbara kompostkärl.

Kompostkärl.
  1. En klassisk träkompost indelad i tre olika fack är så som de flesta föreställer sig en kompost. Just den här finns på Rosendals trädgård på Djurgåren i Stockholm och innehåller bitar av uttjänade funktionskläder i ull. Det är ett utforskande samarbete från 2018 mellan trädgården på Djurgården i Stockholm och företaget Houdini Sportswear där målet är att skapa ett cirkulärt kretslopp
  2. Jordgloben är en kompost från Hasselfors garden avsedd för trädgårdsavfall, såsom löv, ris, gräsklipp och växtrens. Du fyller på den genom luckan i toppen och tömmer genom att lyfta bort den övre delen.
  3. Bokashi är ett sätt att kompostera som startade i japan. Man samlar helt enkelt matavfall från köket i ett slutet kärl och blandar med ett särskilt strö som sätter igång en fermenteringsprocess. Hinken ska regelbundet tömmas på lakvatten vilket också är användbart som gödningsmedel, till krukväxter till exempel. Det blir lite arbete med komposten och om du vill göra en jordfabrik behövs det utrymme i trädgården. Men just nu är det många intresserar sig för att göra jord med bokashi, så pass att det numera finns en grupp på Facebook där entusiaster delar med sig av sina erfarenheter. Kärlen är ganska tråkiga men nu börjar de dyka upp designade varianter. Den här kommer från Smarta Saker.
  4. Maskkomposten är en ytterligare en kompostvariant ska ge riktigt bra gödsel till jorden när man lärt sig hur den fungerar. Man ger helt enkelt ett gäng maskar mat varpå de producerar jord som faller längst ner i komposten. Det är Gjordnära som säljer den.
  5. Vill man inte producera egen maskkompost så finns det färdig på burk. Biohumus är företaget som tagit fram den färdiga maskkomposten som finns förpackningar både för hemmabruk och för proffsodlare.
  6. Den cylinderformade roterade tunnan från Joraform som du använder till matavfallet är något av vår kompostfavorit. Jag vet att det är några av våra växthusvänner som har en sådan i sina trädgårdar. Eftersom den hänger på ett stativ kommer inte råttorna åt den samtidigt som du kan förvandla matrester till fin jord på bara några månader. Tunnan finns i tre olika storlekar och man blandar matavfallet med träpellets när man tömmer resterna i lådan. När det ena av de två facken är fullt börjar man på nästa. När även det är fullt är jorden klar. Du hittar den bland annat på Gecko Trädgårdsbutik.
  7. Den vita komposteringslådan är framför allt tänkt som snygg förvaring för matavfall i köket och är användbar tillsammans med en större kompost av något slag. Den kommer från Balders Hage.
  8. Om du har mycket matavfall under hela året kan en större sluten behållaren vara användbar. Den har en effektiv ventilation vilket innebär att du inte behöver röra om i materialet lika ofta. Den säljs hos Byggshop.se.
  9. Varmkomposten från Embla är bra till olika typer av avfall. Man fyller på ett lager med jord i locket vilket hjälper till att filtrera bort illaluktande gaser från avfallet. Jorden hjälper också till mer temperaturutjämning. Öppningen på sidan leder avfallet längre ner i komposten så att nedbrytningsprocessen börjar direkt.
  10. Biomix från Willab Garden är en komposthink tänkt för växtdelar som man blandar med vatten. 1 kg växtdelar rörs tillsammans med 10 liter vatten ihop till en röra. Efter en tid har du ett fint näringstillskott till dina odlingar. Välj gärna växter med ett specifikt näringsinnehåll, vallört eller nässlor till exempel.

Foto: Hasselfors, Smarta Saker, Gjordnära, Biohumus, Gecko Trädgårdsbutik, Balders Hage, Byggshop.se, Embla, Willab Garden, Helena Kaasik.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *