Inred växthuset – några tips

uppdukat bord i växthus

När ditt inglasade paradis väl är uppbyggt är det dags för nästa steg – att inreda det. Det kan vara så mycket mer än en plats för odling om man fyller det med rätt saker.  Här listar vi våra bästa tips på vad du ska tänka på när du inreder ditt växthus.

Här är en kort checklista på några saker som du ska tänka på när du inreder ditt växthus användbar både för dig som nybliven växthusägare och för dig som är sugen på att bygga ett växthus i trädgården. 

Vi har numera en inredningstjänst i vår verksamhet som du kan anlita om du känner att du behöver rådgivning när det gäller inredningen av ditt växthus. Vi kan göra allt från hela inredningar från början till slut till kortare rådgivning.

1. Inred för både odling och socialt liv. Lämna om möjligt en ganska stor yta fri att möblera på. En sådan yta går att förändra vilket ger dig friheten att ganska enkelt skifta verksamhet i växthuset.

Det är en fördel att inreda både för odling och socialt umgänge. Du kanske känner att du inte har varken tid och lust att stoppa fingrarna i jorden just nu. Men vi upplever att när väl växthuset står på plats så börjar de klia i odlingsfingrarna för många.

2. Välj ett golv som stämmer med din stil, bostadshusets arkitektur och med platsens karaktär. Ett tegelgolv ger ett mer engelskt och rustikt utseende medan ett betonggolv blir mer minimalistiskt och modernt.

Tegelgolv är båda praktiskt och vackert i växthus.

3. Installera belysning i växthuset. Man brukar räkan med att man behöver 100 till 150 watt per kvadratmeter. Men verksamheten i växthuset avgör vilken belysning du ska ha. Har du exempelvis tänkt att arbeta och läsa där inne behöver du belysning för den typen av aktivitet. Förstärk myskänslan med stearinljus och oljelampor.

 4. Ett bord är bra att inreda växthuset med. Det kan du använda både till middagar och för arbete. Om du ska använda det som planteringsbord är det praktiskt att ha tillgång till verktyg och material i närheten. Men bekvämast är att inreda med både ett matbord och ett planteringsbord.

Ett bord av något slag är alltid bra att inreda med. Många tycka att det är härligt med både matbord och någon form av arbetsbord. Det här arbetsbordet är vårt egna, designat av Oscar Liedgren.

5. Vissa väljer att kalka växthusglasen för att få en bra temperatur i växthuset. (Viktigt vid odling av vissa växter.) Men du kan också inreda med gardiner. Dessa skyddar inte bara mot stark sol utan behåller också värmen vilket leder till att du kan använda växthuset längre på säsongen.

6. Dörröppningens storlek beror på hur du vill använda ditt växthus. Ska du odla mycket kan det vara bra att kunna köra in en skottkärra i odlingshuset vilket innebär att du måste anpassa dörrens storlek efter det.

7. Att ha rinnande vatten i växthuset förenklar mycket av odlingsarbetet. Men det kan också vara trevligt att installera en ho där man kan skölja grönsaker och diska ur krukor till exempel.

Vatten är praktiskt att ha tillgång till i växthuset, antingen tillsammans med en ho eller i anslutning till arbets/plantringsordet.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *