Hemkunskap för en växthusägare

Växthusinteriör med tänd braskamin.
Precis som med heminredning tar växthusinredning tid på sig. Mycket god tid! Tänk på samma sätt. Låt behoven styra de inköp som eventuellt behöver göras – om inte redan utrangerad heminredning kan få nytt liv och återanvändas.
Känslan av att saker kommer till användning – kan få ett nytt och värdigt liv – får inte underskattas. Vi visste från start att vi skulle komma att använda vårt växthus till långt mycket mer än att bara odla. Dock inte ens tillnärmelsevis i den omfattning som det till slut blivit och är.
Jätteverbena från Impecta fröhandel.
Nr 1: DISKBÄNK Den utrangerade marmorskivan till en diskbänk har ett förflutet i det hus jag bebodde i kulturkvarterens Gamla Gefle”. Sedan min flytt från Gävle, 1977, har den oanvänd följt med i inte mindre än i sju flyttar och nu till sist kommit hem. Under tre år, med sin underlimmade ho i rostfritt, vilat på ingjutna konsoler i växthusets ena murade långsida. En hjulförsedd hurts under har gjort tjänst som köksinredning. Allt har sin tid – i detta nu får marmorskivan ett värdigt och funktionellt underrede. Ren diskbänkslycka! Så nytillkommen att bilden visar skåpluckor utan handtag.
Jätteverbena från Impecta fröhandel.
Nr 2. BORD Att äta på. Att fika på. Att arbeta på – allt från att skriva eller brodera till att plantera om pelargoner. Tanken är att jag också vill kunna lägga pussel – frågan är om det alls är görligt: Hursomhelst, ett allbord – att kunna göra allt på! Till sist och viktigast av allt – gränslös oömhet som lever upp till ”göra allt på! Vi valde en polerad gjuten betongskiva som vilar på två stabila benbockar, med inbyggd underliggande förvaring, från Ikea. Prisvärda och med ett formspråk i toppklass – Ikea när dom är som bäst!
Jätteverbena från Impecta fröhandel.
Nr 3. STOLAR I fråga om stolar har beståndet under de här åren haft karaktär av pyttipanna. Udda är bara förnamnet. Inser dessutom att det där med ”udda stolar” är coolare och mer i tiden än någonsin då tesen praktiseras av inredaren och formgivaren Ilse Crawford. Hon har bestyckat ett långt matsalsbord på hotellet ”Ett Hem” med ett 20-tal udda stolar. Låt vara inga vintagefynd – dock udda. Hur överraskande! Och hur snyggt? Väldigt! Mixen av stolar vid vårt bord är däremot helt tillägnat vintage – minst lika coolt. Dessutom kom våra två så kallade ”LC-Chair” i flätat kastanjespån, som stod på vårt dåvarande lantställe för snart 20 år sedan, ut från garaget och åter i tjänst.
Jätteverbena från Impecta fröhandel.
Nr 4. BRASKAMIN Utan att överdriva vill jag utnämna vår braskamin från belgiska Stuv till växthusets nyckelfigur. Med sin doft, sitt ljud, sin känsla, sin estetik och förstås – sin värme är den omistlig. Höjer trivselfaktorn med 100%. Minst!
Jätteverbena från Impecta fröhandel.
Nr 5. VEDFÖRVARING Korg med rejäla handtag i rostfritt stål från Korbo. Lika funktionell som den är snygg.
Jätteverbena från Impecta fröhandel.
Nr 6. KAFFEMASKIN Vår modell är en riktig prestigemaskin – helt manuell italienare från Cellini. I prickfri drift sedan snart 19 år – fick den i 50-årspresent av vänkretsen. Numera fast stationerad i växthuset. Det går dock minst lika bra, om än inte riktigt lika gott, med en vanlig vattenkokare och en burk Nescafé
Jätteverbena från Impecta fröhandel.
Nr 7. SPISHÄLL Enklast tänkbara med bara en kokplatta finns bland annat hos Clas Ohlson.
Jätteverbena från Impecta fröhandel.
Nr 8. KNOPPLISTER Enklast tänkbara i björk med raka knoppar, därmed också mest funktionell. Kommer från Norrgavel. Iris hantverk har likvärdiga.
Jätteverbena från Impecta fröhandel.
Nr 9. SKÖLJHO/HANDFAT Den saltglaserad hon från Höganäs är ett av våra mest osannolika loppisfynd. Då och då dyker samma modell upp på Tradera eller kvalitetsauktionerna – dock numera till vad som måste betraktas som rena fantasipriser. Hade vi inte haft turen att tokfynda vår ho, är jag helt säker på att jag idag ändå varit beredd att betala i princip vad som helst. En av de saker i växthuset som jag absolut inte skulle vilja vara utan.
Jätteverbena från Impecta fröhandel.
Nr 10. ACCESSOARER Rumsmycken som kan vara såväl tillfälliga som permanenta är ett viktigt inslag för hemtrevnaden. Vår parad av hyacintglas tänker jag på som eterneller – förevigad skönhet. Med eller utan hyacinter fyller de sin funktion året runt. Då vi har en diger samling ser jag till att byta ut några glas då och då …
Jätteverbena från Impecta fröhandel.
Nr 11. LAMPA I taket en jättelik glasglob från en avkristnad frikyrka i Norrbotten skapar sakral känsla i vår glaskatedral.
Jätteverbena från Impecta fröhandel.
Nr 12. LEDLJUS Uppladdningsbara ”Cestita Alubat” från spanska Santa & Cole fungerar som handväska. Perfekt vid färd till och från växthuset …
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *