9 matplatser att inspireras av

Matplats i växthus med pulpettak.
Vi delar med oss av våra bästa matplatsidéer som du kan inspireras av inför säsongens middagar i växthus och orangeri.
Hur matplatsen kan utformas beror framför allt på växthusets storlek, form och hur den övriga inredningen planeras. Så här strax innan midsommar vill vi dela med oss av våra bästa tips på hur du kan skapa växthusets hjärta. Hoppas du hittar några idéer som är användbara i ditt växthus.
I Nacka är matplatsen i ständig förändring. Ibland består den av antika möbler, ibland är möblerna modernare. Växthuset är ungefär 30 kvadratmeter och de 60 centimeter djupa odlingsbäddarna löper utmed både lång- och kortsida. På långsidorna slutar de ungefär vid halva längden. Den öppna "torget" som bildas är en perfekt yta för matplatsen. Men matsalsmöbeln flyttas runt med jämna mellanrum. Här är den vänd med kortsidan mot trädgården vilket är härlig under sommarhalvåret eftersom alla sittande kan njuta av den gröna utsikten.
Under vinterhalvåret är det däremot braskaminen som är intressant och då snurras bordet helt enkelt upp så att det istället är vänt mot eldstaden. Framför fönstret står nu istället en bänk i samma furu som bordet är tillverkat av. Ovanpå bänken går det att placera krukodlade orangeriväxter. De förstärker den lummiga känslan vilket är ljuvligt, särskilt under vintern då det inte finns så mycket grönska för övrigt att vila blicken på. Bordet är specialtillverkat av en lokal snickare. Stolarna är inköpta på Gösta Westerberg. Fabriken som tillverkar dem har slagit igen men håll utkik på auktioner om du vill ha sådana i ditt växthus.
Det passar fint med trä i våra växthus som ju är tillverkade av trä (och glas). Det här växthuset är arkitektritat och byggt utan platsbyggda odlingsbäddar. Här finns det utrymme för ett rejält träbord och tillsammans med rottingstolarna i olika modeller blir intrycket naturligt vackert. Krukodlade växter och alla verktyg som är prydligt upphängda på halsbandshängaren, bildar en fin inramning till platsen.
Dessa stolar igen, det är så tråkigt att de inte längre är så enkelt att hitta dem. Här är de matchade med en betongskiva som står på träbockar. Spån kontra betong är material som lirar fint med varandra. Det här är hemma hos Svante Öquist och Niclas Steeve. De har vridit sin inredning helt och hållet mot ett mer modernistiskt håll. Smala odlingsbäddar flankerar matplatsen. Här odlas det mycket men genom att välja det grundare måttet - 30 centimeter - så finns det fortfarande utrymme för flera aktiviteter, som att äta en god bit mat till exempel. Men vi vet att bordet även används för kransbindning i adventstider, förvaring av småplantor, som arbetsplats, med mera. Det härliga med det här växthuset är att det i princip används varje dag, året runt.
Du kanske inte alls har lust att ha långsittningar med en massa människor i växthuset. Då kanske den här idén passar i ditt växthus. En liten bekväm sittgrupp med korgstolar och ärvda möbler som målats om med linoljefärg. Visst går det att äta middag i en sådan här miljö. En supé för 4 är inte dumt. Vi tackar inte nej om vi blir bjudna.
Det är något särskilt med växthusen som har ett takfall, det vill säga pulpettak. Takhöjden och den asymmetriska formen bidrar med skön atmosfär till rummet. I det här växthuset är långsidan som är vänd mot skogen, byggd utan odlingsbäddar. Där är istället sockeln extra bred vilket gör att det finns gott om utrymme för krukodlingar. Alla växter tillsammans med de många fårskinnen gör akustiken mjukare. Vi gillar det runda bordet eftersom det bryter mot alla kantiga former på ett trivsamt sätt.
Det här växthuset är byggt med odlingsbäddar mot den ena kortsidan. Det är rest på en så kallad sula, vilket innebär att det visserligen vilar på en sockel, men gruset ligger direkt på bearbetad mark. Sammantaget gör det att inredningen blir flexibel. Här kan man enkelt addera mer odlingsbäddar - eller ta bort, om man en dag skulle tröttna på att odla. Det runda matbordet i metall är placerat i mitten av växthuset. Stolarna, med sina snirkliga former är luftiga vilket ger ett lätt intryck samtidigt som de smäckra benen går att köra ner i gruset så att de står stabilt. Det här växthuset är cirka 24 kvadratmeter ska tilläggas och det går att sitta 6 personer runt bordet, fler om man tränger ihop sig.
Det kräver något mer utrymme men trevligt är det att vrida matbordet på skrådden. Här är vi tillbaks i Evas växthus som är 30 kvadratmeter. Det är mycket trädgårdskänsla över den blåmålade matsalsmöbeln vilket passar i ett växthus. Det är Magnus Wiström som designat den här möbeln med inspiration från växthusen. Lägg också märke till mattan som ramar in platsen och skapar rumslighet. Den skulle kanske behöva vara något bredare för att vara perfekt.
15 kvadratmeter och ändå finns det plats för både odling och umgänge. Bortvalt är dock platsbyggda odlingsbäddar och braskamin. I det här växthuset odlas de flitig i krukor med gott resultat. De fint patinerade möblerna har fått sällskap av en modern korgstol.
Ett växthus byggt med pulpettak och isolerglas som främst används under vinterhalvåret, här finns det inte så mycket odlingsmöjligheter. Det växter som finns är planterade i krukor vilket ger en ombonad känsla. Vi kan kalla det för en vinterträdgård och det används framför allt som uterum. Här är det varmt och skönt året runt. Ett antikt bord matchat med stolar i klassisk gustaviansk stil står ganska fritt placerat så att alla sittande kan njuta av den vidunderliga utsikten över Stockholms inlopp.

De här inredningarna var bara några exempel på hur man kan skapa en trivsam matplats. Eftersom vi bygger växthus helt tiden så kan vi ständigt ta del av nya inredningslösningar, ingen är den andra lik. Det är kul att kunna dela med sig av dem, naturligtvis sker det alltid med ägarnas tillstånd. Att inspireras av andra är det bästa som finns, eller hur?

Det finns anledning att återkomma till det här ämnet.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *