Ännu mer rabarber! För när den väl börjar växa så finns det mycket att skörda. Här blir det bullar med rabarberkompott.
Rabarberbullar
1 plåt med 28 bullar
1/2 sats vetebrödsdeg
75 g smör
1/2 msk kardemummakärnor
2 1/2 dl mjölk
1 nypa salt
1/2 dl fint råströsocker
1 litet ägg
1/2 paket (25g) färsk jäst
Ca 7 dl vetemjöl (450 g)
ägg till pensling och florsocker att pudra på
Rabarberkompott
4 stjälkar rabarber (400 g)
1 1/2 dl fint råströsocker
2 msk vatten
1 rågad msk smör
- Smält smöret. Stöt kardemumma i en mortel. Vispa ner mjölk, salt, socker, kardemumma och ägg i det smälta smöret. Låt degvätskan bli fingervarm.
- Smula jästen i en bunke och rör i degspadet så att jästen löser sig. Tillsätt mjölet lite i taget och rör ihop den till en smidig deg. Jäs under en ren handduk på en dragfri plats i 45 minuter.
- Koka rabarberkompotten! Skölj, ansa rabarbern och skär i mindre bitar. Varva rabarber och socker i en kastrull. Häll lite vatten i botten så att det inte kokar fast. Koka kompotten i ca 15 minuter tills den är riktigt tjock och blank. Rör försiktigt då och då. Blanda i smöret och låt svalna.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 28 bullar och rulla dem. Jag bearbetar degen så lite som möjligt.
- Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Mjöla dina fingrar och tryck en djup grop i varje bulle. Fyll groparna med en rejäl tesked rabarberkompott.
- Vispa upp ett ägg och pensla kanterna på bullarna.
- Grädda i ca 8 minuter tills de har ordentligt med färg. Pudra över lite florsocker.
Recept, idé och foto Sanna Fyring Liedgren.
Dela