Januariljus i växthus och orangeri.

Växthuset i nacka under lätt snötäcke.
Vi söker inspiration och i det lugna stämningen som råder i växthuset så här års, kommer idéerna. Doften av mylla och det magiska ljuset inspirerar.
Mässvecka och säsongen är i full gång. Det känns kul men det gäller att inte gå på för hårt. Det är lätt hänt att all den energi man samlat på sig under julhelgerna brinner upp på en gång.
I växthuset är det tyst och kallt just nu. Men det är härligt ändå. Doften av mylla och de få växter som ännu är gröna bidrar med en kal men vacker atmosfär som skiljer sig från den prunkande sommarsäsongen. Naturlig minimalism skulle man kunna kalla det. När solen skiner är ljuset magiskt under glastaket som bara är lätt täckt med snö. Varmare blir det också där inne så fort solen tittar fram.
Växthus med sadeltak täckt med ett lätt snötäcke.
Växthuset i Nacka täckt med ett lätt snötäcke.

Naturlig minimalism.

Så fort man stiger in genom den spröjsade glasdörren infinner sig lugnet, som om alla bekymmer liksom rinner av axlarna och blandar sig med den svarta myllan i jordbäddarna. I stället knackar inspirationen på i huvudet. Det borde vara dags för en städning i växthus och orangeri så här i början av säsongen?
Växthus med sadeltak täckt med ett lätt snötäcke.
I nästa stund är det de lätt djupfrysta olivträden som hamnar i blickfånget. Det borde finnas andra vackra växter som är bättre lämpade för vårt kalla klimat? Det här måste undersökas.
Växthus med sadeltak täckt med ett lätt snötäcke.

Sanna skulle vi också vilja träffa snart. Hon kan säkert bidra med några recept på härliga vinterrätter. Här är till exempel hennes goda vintersallad med fänkål och blodapelsin.

Vi vill också dyka djupare in i det här med värme och vilken skötsel orangeriväxterna kräver så här års. Kompostering och krukodlingar är andra ämnen som kan vara intressanta att skriva om. Se där, nu har jag helt plötsligt skapat en lista på inlägg till bloggen.

Om ni är sugna på mer vinterinspiration för växthus så kan vi tipsa er om följande inlägg:

Checklista - inredningsarkitektur och växthus.

Svante Öquist delar med sig av sina bästa tips på inredning för växthus. Eftersom det snart är designvecka och möbelmässa i Stockholm så kan detta inlägg fungera som förberedande inspiration.

Läsartips - odla mimosa i växthus.

Finns det något ljuvligare än mimosadoft. I ett växthus kan du odla den här ljuvliga växten.

Ett växthusbygge - före och efter.

Så här kan det se ut under tidens om bygget pågår.

Växter i växthuset så här års är salvia och julros.
Naturlig minimalism kallar jag den kala vinterstilen i växthuset nu. En del växter verkar trivas förträffligt fortfarande, salvia och julros till exempel.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *