Det är dags att städa växthuset.

Kvinnor arbetar i växthus.
Hör du till dem som fördrar att städa växthuset så här års istället för på våren? Här är en lathund för dig som känner sig redo att grabba svabben.
Det råder delade meningar om vilken säsong det är bäst att städa växthuset. Vissa säger att det är bra att göra det redan nu då det ändå är så mycket att göra på våren. Andra menar att det är synd att städa växthuset på hösten eftersom det är härligt att bevara växtligheten så länge som möjligt, åtminstone ända tills det inte går att vistas där längre.
Vitt växthus i motljus en solig vinterdag.
En höststädning ger dig försprång i vår när du ska kicka igång odlingarna.

Helt säkert är det att en städning gör susen för både växter och alla som vill njuta av hösten i växthuset. I ett rent växthus är det enklare hålla ohyran på avstånd. Om du städar nu har du ett försprång när du ska kicka igång med småplantsodlingarna i början av nästa år.

Det finns troligen lika många städmetoder som det finns växthus men så här brukar vi göra. Viktigast av allt är att använda rätt städprodukt på grund av de linoljemålade träytorna.

Lathund för städning av växthus - med uppdaterad information.

Vitt växthus i motljus en solig vinterdag.
Gör ditt växthus redo  för höstmys med hjälp av en städning.
 1. Ta ut allt löst som finns i växthuset. Rensa bort vissna blad och gamla växtdelar.
 2. Skydda jordbäddarna med plast Rengör med vatten och diskmedel. Skölj nogsamt!
 3. Skrubba över allt och använd en diskborste så att du kommer åt i alla hörn.
 4. Glöm inte utsidan.
 5. Ta bort kalkfläckar och alger med citronsyra och vatten. Skölj med vatten.
 6. Gör rent allt som ska tillbaka in i växthuset igen. Diska krukor och torka av redskap. Sortera bort allt som du kan förvara i förråd så att utrymmet blir luftigt och skönt att vara i.
 7. Städa i de upphöjda jordbäddarna genom att ta bort alla växter.
 8. Den som odlat i samma jord under flera säsonger behöver även helt eller delvis byta ut den till våren innan säsongen.
 9. Flytta in växter som inte övervintrar i växthuset. En idé är att lägga plank på jordbäddarna och placera växterna ovanpå.
 10. Nu kan du njuta av hösten i växthuset.

Använd ett ph-neutralt medel på de linoljemålade träytorna.

Vi har fått information från vår färgleverantör. Linoljemålade träytor bor torkas av med ett ph-neutralt medel, Yes till exempel. Det kan nämligen bli svårt att måla på träet om du använder andra rengöringsprodukter. Tvättar du med såpa så måste du skölja bort den med vatten flera gånger tills du är säker på att inget ligger kvar på träytan.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

2 reaktioner “Det är dags att städa växthuset.”

 1. HELLO

  I am very intersted to buy a glasshouse but i dont understand swedish.
  can yo uhelp me?
  thank you

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.