Det är dags att städa växthuset.

Flaskor med rengöringsmedel.
Hör du till dem som fördrar att städa växthuset så här års istället för på hösten? Här är en lathund för dig som känner sig redo att grabba svabben.
Det råder delade meningar om när det är bäst att städa växthuset. Vissa säger att det är bra att göra det redan efter säsongen, på hösten då det ändå är så mycket att göra på våren.
Vitt växthus i motljus en solig vinterdag.
Ett vinterskrufsigt växthus kan vara ack så vackert. Kontrasten mellan insida och utsida förstärker den exotiska upplevelsen av att vara där inne under den kallare tiden på året.
Andra menar att det är synd att städa växthuset på hösten eftersom det är härligt att bevara växtligheten så länge som möjligt. Det kan vara otroligt vackert där inne på hösten och vintern. Det är som att skådespel att se växterna sakta förbereda sig för vintervila och det kan kännas hårt att städa bort den där magin.
Vitt växthus i motljus en solig vinterdag.
En höststädning ger dig försprång i vår när du ska kicka igång odlingarna.

Helt säkert är det att en städning gör susen för både växter och alla som vill njuta av växthuset året runt. I ett rent växthus är det enklare hålla ohyran på avstånd. Om du städar på hösten får du ett försprång när du ska kicka igång med småplantsodlingarna. Men kanske är den perfekta tidpunkten för att göra rent hus i växthuset så här på pricken mitt emellan de båda säsongerna.

Det finns troligen lika många städmetoder som det finns växthus men så här brukar vi göra. Viktigast av allt är att använda rätt städprodukt på grund av de linoljemålade träytorna.

Lathund för städning av växthus - med uppdaterad information.

Vitt växthus i motljus en solig vinterdag.
Gör ditt växthus redo  inför säsongen med hjälp av en städning.
  1. Ta ut allt löst som finns i växthuset. Rensa bort vissna blad och gamla växtdelar.
  2. Skydda jordbäddarna med plast Rengör med vatten och diskmedel. Skölj nogsamt!
  3. Skrubba över allt och använd en diskborste så att du kommer åt i alla hörn.
  4. Glöm inte utsidan.
  5. Ta bort kalkfläckar och alger med citronsyra och vatten. Skölj med vatten.
  6. Gör rent allt som ska tillbaka in i växthuset igen. Diska krukor och torka av redskap. Sortera bort allt som du kan förvara i förråd så att utrymmet blir luftigt och skönt att vara i.
  7. Städa i de upphöjda jordbäddarna genom att ta bort alla växter.
  8. Den som odlat i samma jord under flera säsonger behöver även helt eller delvis byta ut den till våren innan säsongen.
  9. Flytta in växter som inte övervintrar i växthuset. En idé är att lägga plank på jordbäddarna och placera växterna ovanpå.
  10. Nu kan du njuta av hösten i växthuset.
Vitt växthus i motljus en solig vinterdag.
Känslan inne i växthuset efter en städning - magisk.

Använd ett ph-neutralt medel på de linoljemålade träytorna.

Vi har fått information från vår färgleverantör. Linoljemålade träytor bor torkas av med ett ph-neutralt medel, Yes till exempel. Det kan nämligen bli svårt att måla på träet om du använder andra rengöringsprodukter. Tvättar du med såpa så måste du skölja bort den med vatten flera gånger tills du är säker på att  såpan försvunnit från träytorna.
Vitt växthus i motljus en solig vinterdag.
Växthuset städskåp fyller vi gärna med bikarbonat, såpvatten (det ska ej användas på de linoljefärgsmålade ytorna dock), åkerfräken-vatten och diskmedel.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *