Vad vore växthuset utan glas

Mangold i korg framför växthus i trä och glas.
Vi kan montera våra träväxthus med två typer av glas. Syftet med ditt växthusbygge avgör vilket du ska välja.
Vi pratar ofta om att våra växthus och orangerier är tillverkade av trä. Men den största delen av de flesta växthus består egentligen av glas. Det är glaset som skiljer ett växthus från ett vanligt hus, det är glaset som ger den transparenta känslan, luftigheten och som gör att det går att odla med framgång. Kort sagt, utan glas inget växthus.

Olika glassorter

Mangold som dekoration framför växthuset i trä och glas.
Ett växthus består till största delen av glas. Vi har valt att förankra glaset i reglar tillverkade av tätvuxen furu. Vi tycker att den naturliga känslan som träet tillsammans med glaset bidrar med, är oslagbar.
Till våra byggsatser kan man välja om man vill ha enkelglas eller isolerglas. Glaset stabiliserar och håller ihop hela växthuskonstruktionen. Det är först när glaset är på plats mellan träreglarna som konstruktionen blir stabil. Glasen är alltid härdade. Härdningen innebär att de är ca 5 gånger starkare än ett vanligt fönsterglas.  Om de, mot förmodan, ändå skulle gå sönder krackelerar de i små bitar och lämnar inga vassa bitar eller kanter som man kan skära sig på. Glasets tjocklek bestäms av glasets storlek och var i landet växthuset placeras. Vi dimensionerar våra växthus för lokal snölast och stormbyar.

Enkelglas

Mangold som dekoration framför växthuset i trä och glas.
Vårt visningsväxthus i Nacka är byggt med härdat enkelglas som släpper igenom vindens sus och fågelkvitter.

Den isolerande förmågan blir naturligtvis bättre med ett isolerglas. Fördelen med enkelglas är att du är ”mer ute än inne” när du befinner dig i växthuset. Det är en oslagbar känsla som många gånger är målet med själva växthusbygget. I ett växthus med enkelglas hör du också fågelkvitter och vindens sus i trädkronorna. UV strålningen (som växterna behöver) begränsas inte i samma omfattning som med isolerglas.

Nackdelen med enkelglas, jämfört med isolerglas, är att det är svårare att värma upp växthuset under vinterperioden. Men det finns lösningar som enkelt åtgärdar problemet. I ett växthus med enkelglas förvaras växter som inte tål kyla bäst i ett mindre tält byggt av bubbelplast. En kamin i växthuset bidrar med värme till såväl människor som växter, när det är kallare ute.  Väljer du att lägga in golvvärme så får du ett trivsamt klimat även när det blåser isande vindar ute.

En glasrutas isoleringsförmåga uttrycks som U-värde. U-värdet anger hur mycket värme som passerar på en kvadratmeter vid en viss temperatur. Ett 4 mm tjockt enkelglas har ett U-värde på cirka 5,8 W/Km².

Oftast förankrar vi takets glas med stållister, väggarnas glas kittas.

Isolerglas

Mangold som dekoration framför växthuset i trä och glas.Ett växthus med både isolerglas och enkelglas.
Paret Meltzers sköna vinterträdgård används flitigt året runt.

När du vill ha ett växthus som är varmt året runt bygger vi det med isolerglas. Ett sådant hus kan man också kalla för vinterträdgård eftersom det går att odla och vistas i det året runt. Isolerglaset består av härdat energiglas och härdat floatglas som fylls med Argongas.

Vi vill av estetiska skäl hålla glastjockleken (glas + argon + glas) på väggarna och gavlar ganska smäckert. Vi har därför begränsat oss till en tjocklek på 18 mm. Detta glas har ett U-värde på cirka ca 1,5. På taket är vi mer flexibla. Där kan vi använda tjockare glaspaket för att få ett bättre U-värde. Det är också på taket som det gör mest nytta eftersom värmen stiger uppåt.

Det är många som väljer att förlänga bostadshuset med ett isolerat orangeri eller vinterträdgård. Eftersom vinterträdgården inte riktigt har samma isoleringsprestanda som ett välisolerat boningshus så bör det finnas en dörr mellan huset och vinterträdgården. Dörren kan även behövas för att hålla borta fukt från odlingarna och/eller de höga temperaturer som kan uppstå i vinterträdgården när solen ligger på.

Vinterträdgårdens glas förankras med stållister på både väggar och tak.

Kombinationen av de båda

Ett växthus med både isolerglas och enkelglas.

Cathrine och Kjell valde att bygga sitt växthus i Bohuslän med både isolerglas och enkelglas. Den isolerade delen i front har glas förankrade med stållister.

Egentligen behöver man inte välja mellan isolerat och enkelglas. Chatrine och Kjell valde att bygga den ena delen av sitt växthus med härdat enkelglas och den andra med isolerglas.

På vår hemsida finns fler exempel på växthus vi byggt med olika glas.

Vår glasleverantör och hållbarhetsmålen

Ett växthus med både isolerglas och enkelglas.

Extra roligt är det att vår glasleverantör, Glasgruppen nu har nått sina hållbarhetsmål - i förtid dessutom. Fabriken utanför Stockholm nådde målet att bli fossilfritt redan hösten 2020.

Arbetet med att minska påverkan på klimatet har resulterat i 218 ton minskade CO-utsläpp, tack vare övergången till fossilfria bränslen och förnyelsebara energikällor.

Ett växthus med både isolerglas och enkelglas.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *