Vad vore växthuset utan glas.

Mangold i korg framför växthus i trä och glas.
Vi kan montera våra träväxthus med två typer av glas. Syftet med ditt växthusbygge avgör vilket du ska välja.
Vi pratar ofta om att våra växthus och orangerier är tillverkade av trä. Men den största delen av de flesta växthus består av glas. Det är glaset som skiljer ett växthus från ett vanligt hus, det är glaset som ger den transparenta känslan, luftigheten och som gör att det går att odla med framgång. Kort sagt, utan glas inget växthus.

Olika glassorter

Mangold som dekoration framför växthuset i trä och glas.
Ett växthus består till största delan av glas.
Till våra byggsatser kan man välja om man vill ha enkelglas eller isolerglas. Glaset stabiliserar och håller ihop hela växthuskonstruktionen. Det är först när glaset är på plats mellan träreglarna som konstruktionen blir stabil. Glasen är alltid härdade. Härdningen innebär att de är ca 5 gånger starkare än ett vanligt fönsterglas.  Om de, mot förmodan, ändå skulle gå sönder krackelerar de i små bitar och lämnar inga vassa bitar eller kanter som man kan skära sig på. Glasets tjocklek bestäms av glasets storlek och var i landet växthuset placeras. Vi dimensionerar våra växthus för lokal snölast och stormbyar.

Enkelglas

Mangold som dekoration framför växthuset i trä och glas.
Vårt visningsväxthus i Nacka är byggt med härdat enkelglas som släpper igenom vindens sus och fågelkvitter.

Den isolerande förmågan är naturligtvis bättre i ett isolerglas. Fördelen med enkelglas är att du är ”mer ute än inne” när du befinner dig i växthuset. Det är en oslagbar känsla som många gånger är målet med själva växthusbygget. I ett växthus med enkelglas hör du också fågelkvitter och vindens sus i trädkronorna. UV strålningen (som växterna behöver) begränsas inte i samma omfattning som med isolerglas.

Nackdelen med enkelglas, jämfört med isolerglas, är att det är svårare att värma upp under vinterperioden. I ett växthus med enkelglas förvaras växter som inte tål kyla enklast i ett mindre tält byggt av bubbelplast. Det blir ett dubbelt växthus med andra ord. Lägg till en frostvakt och som slår på vid en viss temperatur så får du ett bra klimat för växterna. En kamin i växthuset bidrar också med värme, till såväl människor som växter, när det är kallare ute.  Väljer du att även lägga in golvvärme så får du ett trivsamt klimat även när det blåser isande vindar ute.

En glasrutas isoleringsförmåga uttrycks som U-värde. U-värdet anger hur mycket värme som passerar på en kvadratmeter vid en viss temperatur. Ett 4 mm tjockt enkelglas har ett U-värde på cirka 5,8 W/Km².

Oftast förankrar vi takets glas med stållister, väggarnas glas kittas.

Isolerglas

Ett växthus med både isolerglas och enkelglas.
Paret Meltzers sköna vinterträdgård används flitigt året runt.

När du vill ha ett växthus som är varmt året runt bygger vi det med isolerglas. Ett sådant hus kan man också kalla för vinterträdgård eftersom det går att odla och vistas i det året runt. Isolerglaset består av härdat energiglas och härdat floatglas, med Argongas emellan.

Vi vill av utseendeskäl hålla glastjockleken (glas + argon + glas) på väggarna och gavlar ganska smäckert. Vi har därför begränsat oss till tjockleken ca 18 mm. Detta glas har ett U-värde på cirka ca 1,5. På taket är vi mer flexibla. Där kan vi använda tjockare paket om det så önskas för att få ett bättre U-värde. Det är också på taket som det gör mest nytta eftersom värmen stiger uppåt.

Det är många som väljer att förlänga bostadshuset med ett isolerat orangeri eller vinterträdgård. Eftersom vinterträdgården inte riktigt har samma isoleringsprestanda som ett välisolerat boningshus så bör det finnas en dörr mellan huset och vinterträdgården. Dörren kan även behövas för att hålla borta, både fukt från odlingar och/eller de höga temperaturer som kan uppstå i vinterträdgården när solen ligger.

Glasen förankras med stållister på både väggar och tak.

Kombinationen av de båda

Ett växthus med både isolerglas och enkelglas.

Cathrine och Kjell valde att bygga sitt växthus i Bohuslän med både isolerglas och enkelglas. Den isolerade delen i front har glas förankrade med stållister.

Egentligen behöver man inte välja mellan isolerat eller enkelglas. Norska Chatrine och Kjell, eller Paula på landet som hon kallar butiken som de driver i sitt växthus i Bohuslän, valde att bygga den ena delen av sitt växthus med härdat enkelglas och den andra med isolerglas.

På vår hemsida finns fler exempel på växthus vi byggt med olika glas.

Vår glasleverantör och hållbarhetsmålen

Ett växthus med både isolerglas och enkelglas.

Extra roligt är det att vår glasleverantör, Glasgruppen nu börjar nå sina hållbarhetsmål - i förtid dessutom. Fabriken utanför Stockholm nådde målet att bli fossilfritt redan i höstas och de övriga fabrikerna i Göteborg och Örebro ligger hack i häl.

Arbetet med att minska påverkan på klimatet har resulterat i 218 ton minskade CO-utsläpp, tack vare övergången till fossilfria bränslen och förnyelsebara energikällor.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *