Vad vore växthuset utan glas.

Mangold i korg framför växthus i trä och glas.

Vi kan montera våra träväxthus med två typer av glas. Målet med ditt växthusbygge avgör vilket du ska välja.

Vi pratar ofta om att våra växthus är tillverkade av trä. Men den största delen av de flesta växthus består av glas. Det är glaset som skiljer ett växthus från ett vanligt hus, det är glaset som ger den transparenta känslan, luftigheten och som gör att det går att odla med framgång. Kort sagt, utan glas inget växthus.

Mangold som dekoration framför växthuset i trä och glas.

Vårt visningsväxthus i nacka är byggt med härdat enkelglas som släpper igenom vindens sus och fågelkvitter.

Glaset stabiliserar och håller ihop hela växthuskonstruktionen. Det är först när glaset är på plats mellan träreglarna som konstruktionen blir bärande, stabil, stark och motståndskraftigt mot olika vädertyper, såsom snö och blåst. De båda materialen arbetar tillsammans.

Våra två olika galstyper

Ett växthus med både isolerglas och enkelglas.

Cathrine och Kjell valde att bygga sitt växthus i Bohuslän med både isolerglas och enkelglas. Den isolerade delen i front har glas förankrade med stållister.

Vi använder två olika typer av glas när vi bygger våra växthus. I byggsatsen ingår ett 4 mm härdat enkelglas. Att det är härdat betyder att de inte går sönder i en massa vassa bitar. Istället krackelerar det i miljontals sprickor. Om du kasserat ett Duralexglas någon gång så förstår du vad jag menar. En annan fördel med ett sådant glas är att det är betydligt starkare än ett vanligt glas och det ska mycket till innan det går sönder över huvud taget.

Glaset kittas fast i samma färg som växthuset. Om du vill förankrar vi det med stållister, vilket vi rekommenderar, åtminstone på taket. Det gör också att underhållsbehovet minskar eftersom taket är växthusets mest utsatta område.

Isolerglas

Ett växthus med både isolerglas och enkelglas.

Paret Meltzers sköna vinterträdgård används flitigt året runt.

När du vill ha ett växthus som är riktigt varmt året runt bygger vi det med isolerglas. Ett sådant hus kan man också kalla för vinterträdgård eftersom det går att odla och vistas i det året runt. Alla våra vinterträdgårdar monteras med stållister på utsidan, både på väggar och tak.

Isolerglaset är något tjockare än enkelglaset. Det gör att reglarna blir något kraftigare. Helhetsintrycket av uterummet eller vinterträdgården skiljer sig därför något från ett växthus med enkelglas. Det handlar också om en något större budget när man väljer att bygga ett växthus med isolerglas.

Men i gengäld får du får ett inglasat paradis med en behaglig värme. Läs om Kerstin Meltzer och hennes vinterträdgård som vi monterat mot fasaden på den vindutsatta takterrassen i Saltsjökvarn.

Det här glaset isolerar också bra mot både vind och ljud. Om det är viktigt för dig att höra fågelkvitter och vindens sus i trädkronorna när du vistas i ditt odlingshus så ska du välja att montera det med härdat enkelglas.

Men egentligen behöver man inte välja antingen isolerat eller inte. Norska Chathrine och Kjell, eller Paula på landet som hon kallar butiken som de driver i sitt växthus i Bohuslän, valde att bygga den ena delen av sitt växthus med härdat enkelglas och den andra med isolerglas.

På vår hemsida finns mer information om glaset som vi använder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.