Även om basilikan är godast att äta färsk så är den väl värt att spara. Gör pesto, torka så mycket som möjligt eller frys in den för vinterbruk. Persiljan är visserligen tvåårig men smakar bäst det första året varför många betraktar den som en ettårig ört. Den brukar vara fin långt in på hösten i växthuset och det är underbart att ha persilja till hands i frysen. Klipp av bladen och frys in dem i små burkar.
Du kan också göra salsa verde av persiljan genom att mixa den med kapris, vitlök, sardeller och citron - och ett par deciliter god olivolja förstås. Den här salsan är ljuvlig till både fisk och kött.
De andra kryddorna, såsom timjan, mynta och salvia kommer du att kunna övervintra vare sig du har dem planterade i de upphöjda bäddarna i växthuset eller i en kruka.
Rosmarin är ett kapitel för sig då den normalt inte övervintrar på våra breddgrader. Men om du håller värmen uppe i växthuset kan det gå. Det här är också en växt som är fin att dekorera med under vintern, ja faktiskt är det många som förknippar den med jul. Ett tips är att spara den i jordbäddarna och plantera in cyköamen.
Dela