Det är en vattendelare mellan de som använder växthuset året om och de som stänger ner det under vintern.
Givetvis bestämmer var och en hur och när man vill använda sitt växthus. Trots det vill vi i det här inlägget belysa hur livet med växthus kan vara under olika tider, ljus, temperaturer och tillfällen under året. Som en påminnelse om allt gott som ligger i pipeline börjar vi året i växthuset med våren. För var så säker - snart är den ljusa säsongen här igen.
Vår
När snön smält och ljuset förvandlas från guldgult till krispigt blåvitt vet man våren är på gång. I Evas familj är det många födelsedagar att fira tidig vår och växthuset är en bra bas för ett kalas så här års. Innan småplantorna tar över i inredningen finns det gott om plats och när solen visar sig blir det riktigt varmt under glaset. Eventuellt kan man behöva höja temperaturen med en brasa eller frostvakt, särskilt när solen gått ner.
Så småningom fylls växthusbänkarna med småplantsodlingar. I Nacka brukar Eva fokusera på tomater, gurka, sallat av olika slag tillsammans med tagetes och ibland krasse. Blommorna används som vacker undervegetation till de andra plantorna vilka måste bindas upp. Värt att notera är att Evas odlingsbäddar är 60 cm djupa. Vill man ha grundare bäddar så går det bra men då bör man minska på antalet plantor. Det är faktiskt många som föredrar det. Eva ville kunna odla mycket och valde därför det djupare måttet.
För övrigt kan det vara ganska kalt i växthuset vid den här tidpunkten. Eva brukar ibland lyfta odlingskänslan i växthuset en nivå genom att förstärka med krukväxter av olika slag, passionsblomma bland annat. Det är en växt som brukar komma uppbunden på bågar. Men då trasslas de långa rankorna försiktigt ut ur bågen så att växten kan slingra sig fritt, mot en spaljé av armeringsjärn till exempel.
Har vi kommit ihåg att plantera tulpanlökar hösten innan så brukar de blomma i april ungefär. De slå normalt ut lagom till när längtan efter blommor är som allra störst. Obs, det är tillåtet att fuska med krukodlad blomsterlök inköpta i butik. Tror att det blir vår melodi i år.
Sommar
När våren precis går över till sommar är det dags att sätta småplantorna i odlingsbäddarna. Det kan fortfarande slå om och bli ganska kallt men i växthus är småplantorna inte lika sårbara. Att hålla sig informerad om väderväxlingarna ingår i konceptet.
Sedan går det snabbt, framåt midsommar kan det se ut så här i växthuset. Nu gäller det att vattna och se efter odlingarna. Tomaterna ska tjuvas och alla plantor ska bindas upp.
Soliga dagar kan det bli ganska varmt i växthuset. Det är då man gör bäst i att utnyttja mikroklimatet som bildas utanför.
Framåt kvällen kan det dock vara härligt att krypa inomhus. Där är man skyddad från kalla vindar, eventuella myggor och brus samtidigt som det är lagom tempererat.
Skörda kan man visserligen göra under hela växtsäsongen. Först små späda sallatsblad, rädisor och kryddor av olika slag. Men det är när tomaterna börjar rodna och gurkorna blir skördeklara som man verkligen börjar förstå vidden av vad innebär att ha ett växthus i sin trädgård. Det är bara någon meter mellan jorden och bordet. Visserligen behöver grönsakerna passera köket ibland men det är inte alltid nödvändigt. Årets enkla favorit har varit tomater med god Burrata, färsk basilika, lite olivolja, salt och peppar.
Basilika, tomat, gurka och chili är fyra odlingsvärda favoriter i växthuset.
Höst
Nu lägger sig lugnet över växthus och trädgård. Dagarna är fortfarande ganska varma men kvällarna blir allt kyligare. Fortfarande är det en ganska aktiv tid.
Eva planterar tulpanlök och räfsar ekollon som den stora eken utanför växthusdörren släpper ifrån sig nästan varje höst. När de faller mot växthustaket smäller det till rejält i glaset. Det härdade enkelglaset är med andra ord ekollontestat.
När möjlighet ges bjuder Eva gärna in vänner och familj på en enkel middag i växthuset. Här har dock festen förflyttats till familjen Liedgrens växthus som är 24 kvadratmeter sort. Sanna som bor här med sin familj, driver företaget Marmeladeriet och är en fena på mat och bakning - och marmelader, javisst. Det finns en enkelhet över hennes mathantverk som vi verkligen uppskattar. Kan du inte samla dina recept i en bok Sanna?! På vår blogg delar hon dock med sig av många recept i säsong.
Dagarna blir kortare och när solen skiner smeker det gyllene ljuset växterna i rabatterna framför växthuset. Det är trevligt att hå något vackert att titta på när man är inne i växthuset. Därför är det en god idé att lägga lite extra energi på att skapa en vacker miljö utanför växthuset. Eva tog hjälp av trädgårdsformgivaren Marika Delin för att skapa växtmixen i den här rabatten.
Det blir allt tätare mellan brasorna i kaminen. Eva och Magnus förflyttar gärna sina arbetsmöten in till växthuset. Där inne är det lugn och ro så att tankarna lättare kan flyta fritt. Många är idéerna som kläckts vid det här bordet.
Vinter
Det är lite olika när vintern på allvar tar ett grepp om natur och trädgård här i Stockholmstrakten men i november märks det en skillnad i klimatet. Träden är utan lövverk och trädgården vilar. Ibland faller också den första snön vid den här tiden på året.
Kontrasten mellan ute och inne kan vara ganska stor. De flesta orangeriväxter, såsom oliv- citron-, myrtenträd och fikon har för länge sedan flyttats inomhus, förutom vid det här tillfället då ett av olivträden fortfarande stod kvar på växthusets gårdsplan i Nacka. Tydligen klara olivträden ganska mycket kyla har vi just fått lära oss via Instagram. Det man ska tänka på är att de inte får vara för blött i krukan. Men särskilt länge kan man inte lämna dem så här.
Alla växter som flyttas in för vinterförvaring ger en grön, skön känsla i växthuset vilket kontrasteras av et kala landskapet på andra sidan glasrutan. Med ett sådant här sällskap kan man ju tänka sig att hänga här mycket. Det vet vi också att Svante och Niclas gör, ägarna av de här växterna och växthuset. I princip varje dag är de där, för att titta till växterna naturligtvis men också för en go-fika eller en måltid.
Blir det många minusgrader kan man elda i braskaminen så att växterna mår bra. Den som inte har installerat en vedeldad värmekälla kan använda en frostvakt. Med en sådan kommer man långt. I det här växthuset monterat med isolerglas krävs det dock inte så mycket värmeförstärkande åtgärder. Kaminen som är installerad förstärker mysfaktorn.
Om det börjar snöa mycket så är det inga problem. Våra växthus är dimensionerade för snölast.
När den 1:advent infaller i slutet av november är ytterligare ett år med växthus till ända. Vad nästa år bär med sig är det bara trendorakel som vågar sia om. Vi hoppas på mer odling, umgänge, vila och roligt arbete i växthuset. Vad mer kan man egentligen önska sig?
Tills dess dröjer det länge. Just nu känns det mer som allt det härliga ligger precis framför stortåna. Hoppas att ni får ett fint odlingsår med eller utan växthus.
Dela