Ett godisbord vill jag laga till jul! Här kommer några av mina finaste julgodis-recept!
Lycka till i julköket!
Foto: Anna Kern.
Chokladdoppade mandlar med stjärnanis
1 skål
150 g mörk choklad
2 dl mandlar med skal
2 stjärnanis
1 tsk flingsalt
- Hacka chokladen och smält den i vattenbad.
- Stöt stjärnanis fint i en mortel.
- Doppa mandlarna i chokladen. Ta upp dem en och en, med en gaffel och lägg på ett bakplåtspapper.
- Strö över stjärnanis och flingsalt och låt stelna.
Foto: Anna Kern.
Chokladdoppade syltade apelsinskal
ca 20 st
3 apelsiner
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl strösocker
150 g mörk choklad
- Skrubba apelsinerna. Skär av topp och botten. Skåra apelsinerna som stora klyftor och skala. Lägg skalen i blöt i 2 dagar. Byt vatten ett par gånger.
- Häll av vattnet och skrapa bort det vita med en sked. Koka upp vatten och socker. Lägg i skalen och låt koka sakta i ca 15 minuter, tills de är lite genomskinliga.
- Ta upp och låt rinna av och torka i 1 timme.
- Smält chokladen i vattenbad. Skär apelsinskalen i remsor och doppa skalen i chokladen. Ta upp skalen med en gaffel och låt dem stelna svalt på en bricka med bakplåtspapper.
Foto: Anna Kern.
Chokladfudge
Ca 50
3 dl vispgrädde
2 msk kakao
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
50 g smör
100 g mörk choklad
- Blanda grädde, kakao, socker, sirap och smör. Låt koka tills smeten tjocknar och temperaturen nått 124°. Eller gör ett kulprov. Häll lite smet i ett glas med kallt vatten, om smeten stelnar är den klar.
- Hacka chokladen i mindre bitar och rör ner i den varma smeten. 3. Häll upp smeten i en liten bakplåtspappersklädd, smord form. Låt kallna och skär upp i bitar.
Kardemummatryffel
Ca 25 st
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
finrivet skal av 1 liten tvättad apelsin
1 1/2 msk hel kardemumma
1 1/2 msk råströsocker
- Koka upp grädden. Bryt chokladen i mindre bitar. Häll över den heta grädden. Tillsätt apelsinskalet. Rör tills chokladen smälter och smeten blivit jämn. Låt svalna och stelna i rumstemperatur. 2. Stöt kardemumman i en mortel. Blanda kardemumma och råströsocker.
- Rulla chokladsmeten till kulor när den stelnat. Rulla dem sedan i kardemumma och råströsockerblandningen. Ställ svalt tills servering.
Sannas vackra växthus täckt med ett pudrigt snötäcke. Vackert som ett julkort.
Dela