Sex tips som skapar julstämning i växthuset.

Jul Vaxthus
Snart är det jul och vi vill passa på att önska dig en riktigt skön vila med några enkla stämningsskapande jultips.
Växthusets temperatur är ofta det som avgör hur mycket tid som man känner för att spendera i växthuset under julen. Vi önskar oss en vit jul i år vilket gör att det åtminstone krävs en frostvakt för att temperaturen ska bli skön bakom glaset.

Har du valt att installera en braskamin så är det relativt enkelt att få upp värmen även i ett växthus som är byggt med enkelglas. Vår Eva brukar säga att det tar en timme ungefär från det att elden tänts tills det är en behaglig temperatur i ett kallväxthus. Det är också samma Eva som brukar duka upp till jullunch för familjen, då de sjungs ”Hej tomtegubbar…” så att det skallrar i glasen.

Här är våra sex bästa tips på hur du skapar julstämning i växthuset.

1

Fårskinn, eftersom de passar så bra i våra växthus samtidigt som de är värmande och bidrar med mjuk julstämning. De hjälper även till att skapa en bra akustik vilket är extra viktigt under vintern då det inte finns så mycket växtlighet som dämpar ljudet, om du inte har väldigt mycket krukodlade orangeriväxter, det vill säga. Ullplädar fyller samma funktion som växterna.
Lägg till några ullplädar och du har bäddad för såväl julstämning som extra värme för eventuella gäster som bjudits in på glögg i växthuset. De stickade plädarna nedan är riktiga favoriter hos oss. Det är handgjorda av gotländsk fårull. Eldblå heter företaget som tillverkar dem.

2

Rosmarin. Vad det är som gör att rosmarinen bidrar med så julstämning är svårt att exakt säga. Kanske är det doften, kanske är det de barrlika bladen och den djupgröna färgen. Men ingen jul utan den här kryddväxten om du frågar oss.
Så här kan det se ut i odlingsbäddarna.

3

Röda äpplen. I Nacka råkar Eva ha ett par vackra träd av sorten Ingrid Marie i trädgården. Några av äpplena få hänga kvar till fåglarna. De andra – om det finns några kvar – får agera dekoration, både i och utanför växthuset.
Antingen fylls trälådor med frukt eller så bullas det upp med äpplen på våningsfat. Sanna, vår matskribent använder dem gärna som dekoration på bakverk. Hon har också bidraget med många recept med jultema här på bloggen.

4

Tallris, framför allt till ljuskronan som hänger över bordet i växthuset. Den är tillverkad av järn och är vacker utan dekoration men klädd med växter i säsong blir det något helt annat. Tallris är över lag galet vackert så här års. Vi vill också puffa för att dekorera växthuset med hyacinter eftersom de bidrar med både doft och skönhet till utrymmet. Dessutom trivs hyacinterna bra i de svala luften vilket gör att de håller sig vackra länge. Vi gillar vita hyacinter men de blå är också vackra. Satsa gärna på svenskodlade hyacinter med rejäla lökar.

5

Mera blommor. Till jul brukar det framför allt bli julrosor och cyklamen i vitt. Det är två blommande växter som är tacksamma att dekorera med i växthuset eftersom de klarar kyla bra. Vackra och stämningsskapande är de också under helgerna. Vi planterar dem både i krukor och i odlingsbäddarna. Sedan kryddar vi med så många hyacinter som möjligt.
Ser det risigt ut i odlingsbäddarna får du dem raskt prydliga med hjälpa av halm som du lägger lägger på jorden mellan växterna.

6

Dekorera med mycket levande ljus i form av oljelampor och ljusstakar. Det är ett enkelt sätt att skapa mycket julstämning med en relativ liten arbetsinsats.

God jul!

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *