Lära för livet!

Blå hyacinter i glas.
December och det är högsäsong i växthuset, precis som det är alla månader på Villa Sundahl. Växthuset används flitigt, i princip 365 dagar om året. Nu berättar Svante med värme hur växthuset används i under julen och den mörkaste tiden på året. Låt dig inspireras av allt från kransbindning till lilljul och pizzakvällar.

Att lära sig att gå gör man en gång, sedan kan man det. Hela livet. Att lära sig att cykla gör man en gång, sedan kan man det. Hela livet. Att bli med ett växthus från Sweden Green House händer, om än inte undantagslöst, en gång i livet – ändå har man ingen aning om vilken ocean av möjligheter som väntar en. Jag får oavbrutet nya färdigheter, ser nya möjligheter, och jag älskar det. 365 dagar/år. Inte minst de 31 dagarna i december. Jag älskar dessutom också allt som har med advent, jul och nyår att göra! Denna december – vår femte med växthus – har kärleken fördjupats. Trots att jag är förvissad om att vi har oändligt mycket kvar att lära har några såväl traditioner som rutiner utkristalliserats och en mycket viktig lärdom: december är högsäsong!

Vid närmare eftertanke – begreppet lågsäsong existerar överhuvudtaget inte i vårt växthus.

Krans och julpyssel alltid innan lucia.
Drink på lördagar klockan 18 till ackompanjemang av helgmålsringningen. Ett obligatorium året runt dock som festligast nu under advent och jul. Växthusmiljö förhöjer njutningen.
Enklast tänkbara ljuskrona klädd med granris skapar feststämning hela december. Samma krona gör tjänst till midsommar – dock då med helt annan klädedräkt …
Lilla julafton infaller alltid den lördagskväll som ligger närmast Lucia. Inget julbord i traditionell mening utan blott de två rätter som är våra absoluta favoriter – ägghalvor toppade med räkor/majonnäs och Janssons frestelse. Rödvin och en matsup inte att förglömma. Den här måltiden, om än bara en tvårätters, kräver som sig bör en riktig långsittning – ända tills brasan i kaminen har falnat.
Julgranen kläs på riktigt dagen innan julafton och enbart med levande ljus i enkla traditionella ljushållare.
Pizzakväll i mellandagarna. Kan var jul när den är som mest njutbar …
Så fort vi har den minsta lilla möjlighet tar vi en gofika i växthuset. Det är också här som vår kaffemaskin är stationerad. Precis som det ska vara.
Nu kan julen få börja. Vi är beredda! Vill inte vara utan någon av våra traditioner. Kanske tryfferar vi också med någon ny …
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *