Lena Anderssons värld

Växthus bakom fontänen på Millesgarden.
Växthuset från Nackastrandsmässan har nu landat strax intill fontänen i Skulpturparken på Millesgården. Häng med när plantor med inspiration från konstnären och författaren Lena Andersons barnbokskaraktär Maja sätts i jorden.
En magiskt vacker kväll för några dagar sedan, åkte jag till Millesgården på Lidingö för att vara med när de första plantorna sattes i jorden, i vårt ambulerande växthus. Minns ni att vi ställde ut på Byggnadsvård och trädgård i Stockholm. Växthuset som var med på Nackastrandsmässan har nu fått nytt liv då det ska vara med i en utställning som ska spegla konstnären och författaren Lena Andersons liv.
Växthus med sadeltak på Millesgården.

Det är många som läst och växt upp med Linnea, Maja, Storm-Stina, Karin och Lilla Kotten, Grisen och Mollan. I år är det 80 år sedan LenaAndersson föddes vilket uppmärksammas på Millesgården.

I utställningen kommer man att kunna se allt från de första detaljskisserna till detaljrika akvarellmålningar som tryckts i böcker. Det kommer också att finnas verk i olika tekniker som aldrig visats förr.

Naturen är den röda tråden i hennes skapande. Barnbokskaraktären Linnéa föddes 1976 och skapades i samarbete med Christina Björk. Förebilden till Linnea som älskar naturen var Lena och Christina själva som barn. Men även Lenas dotter Nicolina som gillade blommor och odling, var en inspirationskälla. Så kom Linnea planterar till. Boken kom ut 1978 och var något helt nytt i barnboksvärlden. Därefter fick Linnea åka till målaren Claude Monets trädgård i Geverny strax utanför Paris.

Plantering pågår i växthuset på Millesgården

I växthuset på Millesgården är det Maja som är förebild. Hon är den glasögonprydda barnbokskaraktären som är glad och nyfiken på allt som rör sig i naturen. Med flora och fågelbok tittar hon på allt runtomkring. Hon planterar också ärtor och sitter i sitt växthus fyllt av tomater.

Gänget som planterar på Millesgården.

Härom kvällen var det alltså dags att plantera i växthuset. Ett helt gäng, som bestod, dels av de kunniga trädgårdsmästarna på Millsegården, dels av externa trädgårdsmästare ledda av den sköna bönan, Ia Schilt. Krasse, gamla kulturarvssorter av ärtor och olika sorters tomater tog plats i jorden under mycket diskuterande och planerande. Det fanns även utrymme för lek och om Linnea fick åka till målarens trädgård har Maja nu på ett sätt fått plantera i skulptörens park.

Plantor till växthus.Plantor till växthus.
Utställningen Lena Andersons värld öppnar den 19 juni och pågår till den 22 september. Jag hoppas vi ses på Millesgården i sommar.
Plantor till växthus.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

4 Comments on “Lena Anderssons värld”

  1. Växthuset passar så väl in i denna unika och fina miljö, det flyger tillsammans skulpturerna!
    Hoppas det blir kvar som både kontrast och rastplats i sol som regn.

    1. Hej och tack, vad roligt att höra! Precis så och jag håller med om att det skulle fylla en funktion året om i den vackra parken på Millesgården. Men växthuset ska faktiskt flytta vidare till en privat trädgård i höst. Men dina fina ord skulle jag vilja använda i ett annt blogginlägg, hoppas att det är ok.

      /Helena, redaktör på Sweden Green House.

    1. Hej och tack för meddelandet. Om Lena Anderson ska flytta vidare med sin utställning är inget jag fått informetion om. Det kanske beror på hur intresset är för den här utställningen. Om jag vore dig skulle jag höra av mig till Millesgården. De kan säkert upplysa dig om det.
      /Helena, Sweden Green House.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *