Våren är i sin linda dagen då vi möter Lisa Jansson i växthuset i Nacka. Ackompanjerade av humlesurr dricker vi kaffe ur emaljerade muggar och mumsar på tjocka skivor av en pinfärsk kardemummalängd. Mellan bulltuggorna berättar Lisa hur det kommer sig att hon blev trädgårdsformgivare.
Till en början var tanken att hon skulle jobba som formgivare. Men efter utbildningen på Beckmans designhögskola tog hon en högersväng ut på Djurgården och Rosendals trädgård. Efter tio år med ansvar för binderier och växter i Plantboden, var det dags för nästa steg i karriären.
-Min mormor hade trädgård och jag var ofta hos henne som liten. Det var då min passion för att odla grundades och jag tror att mina år på Rosendal väckte det insomnade intresset för att vara utomhus och se hur det gror och växer, till liv igen.
Hur arbetar du idag?
Jag formger trädgårdar och deltar även i andra trädgårdsprojekt på olika sätt. Just nu driver jag bland annat upp tomatplantor till en utställning på Millesgården. Men framför allt har jag inriktat mig på växthusodling. Därför ska det bli väldigt spännande att inspirera till odling i växthus tillsammans med växthusproffsen på Sweden Green House.
Hur skulle du beskriva din stil?
Den är naturalistisk. Jag tycker om att använda rätt växt på rätt plats. Husets historia och den omgivande naturen spelar stor roll när jag väljer växter till en trädgård eller ett växthus.
Varför tycker du att man ska odla i växthus?
Framför allt för möjligheten att förlänga odlingssäsongen. Men också för att man kan skapa ett mikroklimat vilket innebär att man kan odla värmeälskande växter, paprika till exempel.
Vad har du för relation till träväxthus?
Jag har ett själv som jag byggt tillsammans med min man. Trä lagrar värme bättre än andra material. Det är ju värmen man är ute efter när man odlar i växthus. Vackert är det också samtidigt som det känns naturligt att placera ett träväxthus i trädgården.
Har du någon favoritväxt som du odlar i ditt växthus?
Åh, många, persikoträdet som under sensommaren dignar av stora lena frukter. Doften som fyller växthuset är fantastisk. Jag odlar även gamla italienska tomatsorter varje år. Canestrino di lucca, San Marzano, Datterino, för att ge några exempel.
Vad kommer du att berätta för våra kunder?
Jag kommer ge tips på odlingsvärda växter så att man får ut så mycket som möjligt av sin odling. Jag ger också förslag på odlingsbäddar i skisser och i ord. Hur och när man skördar i växthuset kommer jag också att tipsa om.
Har du något bra växthushack att dela med dig av?
Investera i en värmematta till sådderna. Det är så viktigt att ha rätt temperatur när du drar upp plantor från frö.
Dela