Jag börjar lite smått och bjuder på en krispig löktarte med sardeller och vårens första glas rosé (eller rabarbersaft om man hellre vill ha det) i mitt växthus. Det här är min enklare version av den provencalska klassikern pissaladière.
Löktarten är läcker som drinktilltugg och då räcker den för 6-8 portioner. Den är också mycket god att bjuda på till lunch. Servera då gärna med en enkel grönsallad med vinaigrette och kanske en handfull rostade pinjenötter på. Då räcker den till 4 portioner
Ett vintips: Ett fruktigt gott rosé från Anjou, Loiredalen i Frankrike är Les Ormeteaux nr 2286 för 94 kr
Det är gott att blanda lite rabarbersaft i vinet om man vill ha en ännu lättare variant.
Här kommer receptet!
Löktarte med sardeller
Ca 6-8 portioner
En rulle kyld smördeg, 250 g
1 ägg (att pensla degen med)
4 knippor vårlök (750 g)
1 liten burk sardeller i olja (10-15 stycken)
4 kvistar repad oregano och/ eller timjan
1 tsk socker
olivolja att steka i löken i
nymalen svartpeppar
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Rulla ut smördegen på en plåt.
- Ansa löken och skär den i 1/2 cm tjocka skivor. Stek löken långsamt i olivolja tills den är mjuk och har en gyllne färg på båda sidor. Stek löken varsamt så den behåller sin fina form.
- Lägg löken på smördegen, spara ca 5 cm kant runtom. Strö över en nypa strösocker (så får löken lite karamelligare smak och vacker färg). Dela sardellerna till tunna filéer på längden. Lägg sardeller på löken, peppra och strö över repade färska örter.
- Rulla upp smördegskanterna runtom löken och nyp ihop den med fingrarna Pensla smördegen med uppvispat ägg. Grädda den i ugnen i ca 15 minuter tills kanterna fått ordentlig färg.
- Skär i bitar och servera.
Glad vår!
Sanna
Dela