Lyckas med basilika i växthuset

växter
Basilika är som gjord för att odla i växthus eller orangeri. Med hjälp, värme och mycket näring är det lätt att lyckas med den här smakrika örten. Vi tipsar om några odlingsvärda sorter och vad du kan använda dem till.

Vi odlar gärna den vanliga slätbladiga basilikan och en tålig skönhet som heter Yemenite och har purpurfärgade stjälkar och bladnerver. De växer och frodas vilket gör att vi kan skörda blad av den regelbundet under hela sommaren.

Egentligen är basilikan en flerårig ört men eftersom det är svårt att övervintra i Sverige så brukar den betraktas som ettårig.

Två sorters basilika i växthus.
Rödbladig och slätbladig basilika, två sorter som fungerar fint att odla i växthus.

Gör så här när du odlar basilika i växthus.

Så fröna tidigt på våren inomhus med ett tunt lager jord ovanpå fröna. Var noga med vattningen, det får varken bli för torrt eller för vått.  Plantera ut när det är tillräckligt varmt i växthuset - även under natten. Basilikan vill ha en minimitemperatur på 12-15 grader.

Till skillnad från andra kryddväxter ska basilikan stå i en ganska näringsrik jord som gärna får vara lätt och väldränerad. Vattna regelbundet så att plantorna inte torkar ut.

Trots att basilikan är älskar värme så trivs den inte jättebra i direkt sol. Bäst resultat av din odling får du om du kalkar rutorna i växthuset eller skyddar dem med en tunn vit gardin.

Om du vill förlänga basilikans växtsäsong kan du ta sticklingar av din planta och placera dem i ett glas med vatten. När de fått små rötter sticker du ner dem i jorden och snart har du nya plantor som du kan knipsa krispiga blad av till salladen.

Basilikans kompis nummer ett i köket är tomaten. Om du hör till dem som även odlar tomater i ditt växthus har du möjlighet att göra den godaste tomatsalladen som finns med hjälp av dessa två ingredienser och en god olivolja. En bit mozzarella därtill och du har en riktig festmåltid.

Några vanliga basilikasorter värda att odla:

  • Slätbladig basilika, den vanligaste sorten som flitigt används i det italienska köket. Du ser den på bilen ovan.
  • Thaibasilika eller helig basilika. Den här sorten har en stark smak av anis blandat med basilika vilket gör att den tillen stöttepelare i det thailändska köket.
  • Yemenite har gröna blad och purpurfärgade bladnerver. Du ser den på bilden ovan. Det är en ovanligt tålig sort som är utmärkt att göra pesto på.
  • Pesto Perpetuo – Citronbasilika, limegrön med spetsiga blad och kryddig citronsmak. Det här är en sort som passar fint i sallader, fisk- och kötträtter.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *