Historia möter trädgårdsodling, skönhet och högklassig gastronomi. Gunnebo slott och trädgårdar lever upp till sina ledord; högklassigt hantverk, historisk trovärdighet och hållbar tillväxt. Följ med oss på en tur i den vackra parken.
En av oktobers soligaste dagar for Sweden Green House till Göteborg, eller snarare till Mölndal för att besöka Gunnebo slott. Målet var att se till det växthus som vi har installerat i parken och samtidigt fylla på med inspiration.
Gunnebo slott och trädgårdar betraktas som en av Sveriges mest välbevarade 1700-talsanläggningar. Den omnämndes för första gången år 1396 i en förteckning över domprosteriets gods och gårdar. Men det var först när handelsmannen John Hall köpte fastigheten år 1778 som det började hända grejer på Gunnebo.Han gav uppdraget till Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg att skapa en byggnad omgiven av en park med trädgårdar. Resultatet blev en anläggning i nyklassicistisk stil inspirerat av italiensk klassicistisk arkitektur. I slutet på 1700-talet betraktades Gunnebo som ett av världens modernaste sommarnöjen.
Med målet att bevara en historisk miljö
Idag är anläggningen en av de mest nyskapande satsningar i landet när det gäller att bevara och återskapa en historisk miljö. Just nu håller man bland annat på att rekonstruera det gamla orangeriet som det såg ut när det byggdes en gång i tiden. Genom att tolka arkitekten Carl Wilhelm Carlbergs ritningar och Justus Fredrik Weinbergs akvareller kan man återuppföra det på ursprunglig plats.Vi blir visade runt i parken av Liina Person som är Gunnebos personalchef. Den består av många delar alla minutiöst skötta. Det finns en lantgård med djur som drivs ekologiskt och en stor köksträdgård. Här finns också en formell trädgård belägen intill själva huvudbyggnaden där man kan strosa i de olika trädgårdsrummen kantade av välklippta häckar.
Ekologiska grönsaker till restaurangen
I trädgården arbetar vanligtvis 4-5 personer under en säsong och trädgårdsmästare och byggnadsantikvarie Annie Nilsson tillsammans med trädgårdsmästare Daniel Lundberg är två av dem. Annie arbetar på Gunnebo under 6 månader medan Daniel i princip är heltidsanställd. Det bedrivs också flera trädgårdsutbildningar på platsen vilket ger förstärkning i trädgården under säsongen.
Det är en stor trädgård så det finna alltid något att göra. Köksträdgården är skapad i samråd med restaurangens kockar och under året kan man nästan förse restaurangköket med alla grönsaker och örter som behövs.
I de två nybyggda flyglarna finns det konferensrum och en butik som säljer konsthantverk och delikatesser från eget bageri och från andra företag i trakten. Hela platsen andas genuinitet. Det känns att allt som görs är sprunget ur gedigen kunskap och en god känsla för hantverk.Gift dig i Gunnebos unika treillage
En del av slottsparken sluttar rejält och längst ner i den här terrasserade trädgården finns en helt nyanlagd lövsal, eller treillage som det kallas. Tanken är att man ska kunna använda den till vigslar och andra festligheter.
Bakom bygget står arkitekten Stefan Günther som delvis utgått från arkitekt Carlbergs ritningar. Det finns endast tre liknande treillage som återuppbyggts i modern tid, på Hampton Court i England, Het Loo i Holland och Versaille i Frankrike.Odling helar utbrända
År 2005 startades en verksamhet med trädgårdsrehabilitering på Gunnebo. Hit kommer personer som drabbats utmattning eller utbrändhet. De blir hjälpa av välutbildade trädgårdsterapeuter och socionomer som stegvis tar de drabbade tillbaka till livet och hälsan. Förutom kontakten med växter och odling är humor ett viktigt inslag i rehabiliteringsprogrammet.
Genom åren har verksamheten vuxit och blivit vida känd. En av anledningen är att trädgårdsterapeuten Emma Naqvi har utbildat sig i England där det finns ett program som är särskilt inriktad på trädgårdsterapi. Det är också i den här verksamheten som vårt växthus används.En dag på Gunnebo ger inte bar inspiration till den som är intresserad av ekologisk odling och djurhållning. Här finns en mängd historia att ta del av samtidigt som det är en av de vackraste platser som vi besökt. Restaurangen håller en lika hög nivå som resten av anläggningen. Det är väl värt att vika en hel dag för ett besök i parken.Text och bild: Helena Kaasik
Dela