Skuren kvittenmarmelad med smak av apelsin, Ceylonkanel, nejlika och lagerblad
Det här är en ganska stor sats men receptet är enkelt att halvera. Häll upp kvittenmarmeladen i en eller flera formar med höga kanter. Bäst är om de har tättslutande lock så att de kan förvaras enkelt och hållbart i skafferiet eller kylskåpet.
Kvittenmarmeladen blir bara godare om den får mogna ett par veckor innan den äts upp så om du gör den snart blir den lagom att njuta till julen. Kvittenmarmeladen ska bli så fast så att den går att skära den i kuber.
Ingredienser:
4-6 kvittenfrukter
1 citron
2 apelsiner
1 bit Ceylonkanel
2 nejlikor
1 lagerblad
strösocker
Så här gör du:
Skala kvittenfrukterna, skär bort kärnhusen och skär fruktköttet i mindre bitar.
Lägg i en kastrull och pressa över citronsaft (så att de inte mörknar).
Ta ut tunna remsor av skalet på en apelsin.
Pressa apelsinerna i en juicepress och häll saften över kvittenfrukterna och tillsätt ev lite vatten så att det nätt och jämnt täcker frukten.
Lägg i apelsinskal, kanelstång, nejlikor och lagerblad.
Låt koka, under lock, i ca 1 timme tills frukten är helt mjuk.
Sila av vätskan (den kan man koka gelé på) och lyft ur apelsinskal och kryddor.
Mixa den kokta kvittenfrukten med en stavmixer.
Väg fruktmassan tillsätt lika mycket socker.
Häll fruktpurén i en tjockbottnad kastrull och koka i ca 45 minuter till ett riktigt tjockt glansig mos, så tjockt att det släpper kastrullens botten lite.
Var försiktig och använd en lång slev för moset kan skvätta. Sätt ugnen på 100 grader.
Häll moset i en eller flera smorda bakplåtspappersklädda formar. Ställ in i ugnen i ca 3 timmar med ugnsluckan lite på glänt så fukten dunstar ut.
Stäng av ugnen och låt de stå kvar i ugnen och svalna en stund. Förvara kvittenmarmeladen med tättslutande lock på då håller den minst ett år i skafferiet.
Dela