Enligt vår växthusvän Karin Eliasson så är det i princip ett måste att odla luktärter vare sig det sker i växthuset eller strax utanför. Så här odlar du den ljuvliga blomman.
Meningarna går isär om dessa skönheter ska odlas i växthuset eller inte. Trädgårdsmästaren och författaren Karin Eliasson sår i princip luktärter i sitt växthus varje år och visst är det underbart att kunna njuta av de här fantastiska blommorna innan de slår ut i rabatten utomhus. Karins växthus ligger på en skärgårdsö. För hennes del blir växthuset ett skydd mot oönskade gäster som har luktärter på menyn. Men det finns så många andra anledningar för att odla den här ljuvliga blomman i växthuset.
Det bästa av allt är doften av luktärter i växthuset - i vas eller från odlad planta i jordbädden.
Doften är ett skäl gott nog för att plantera luktärter i växthuset. Att det dessutom är en av de vackraste blommorna som finns gör ju inget. En annan fördel är att de är tacksamt att odla. Ju mer du skördar desto rikligare blomning.Om du vill blanda dem med andra blommor så rekommenderar vi kryddväxter, rosor, krasse, rosenskära, gossen i det gröna och chokladskära. I växthusets odlingsbäddar blir de vackra som fond mot alla grönsaker och frukter.
Luktärter som kommit en bit på väg i växthusets odlingsbäddar.
Vare sig du väljer att odla ett luktärtsrufs i växthuset, eller om du tänker satsa på en i trädgården så kan de vara bra att följa följande odlingsråd för att få fina plantor som ger riklig skörd. Vill du fördjupa dig ännu mer i odling av luktärter och kanske satsa på att driva plantor från frö nästa säsong så rekommenderar vi Karin Eliassons bok, Växthuspraktikan, som vi har producerat i samarbete med henne.
Om du missat tåget med fröer men ändå vill kunna skörda buketter framåt hösten så behöver det inte vara kört, särskilt om du har ett växthus. Har du tur så kan det finnas kvar några plantor i din handelsträdgård. Eller om du har en snäll granne som kan avvara några plantor.
Så odlar du luktärter.
- Dra upp plantor från frö eller så direkt när jordtemperaturen kommit upp i minst 12 grader. Det går naturligtvis bra att köpa färdiga plantor också. Om du förkultiverar är ett tips att lägga fröna i vatten under natten så gror det bättre. Om direktsår ska du vattna igenom jorden ordentligt innan. Sätt fröna med ett avstånd på 5-8 cm och gallra när de kommit upp så att det blir cirka 30 cm emellan varje.
- Idag finns det en mängd olika sorters luktärter, några har tagits fram enbart med tanke på att blomman ska vara så vacker som möjligt. Men dessa sorter doftar oftast svagare och eftersom doften är målet med växthusodlad luktärt ska du välja rätt sort. Den violetta 'Fanciscus Cupani' har till exempel en underbar doft. Den kritvita 'Wild Swan' är en annan väldoftande sort.
- Förbered gärna jorden där dina luktärter ska växa några veckor innan sådd eller utplantering. Glöm inte bort att sätta ner växtstödet som de ska klättra mot i god tid innan de börjar växa. Jorden ska vara djup, mullrik och väldränerad. Byt växtplats varje år eller byt ut jorden i krukan eller bädden.
- Se till att plantorna får en jämn bevattning. Jorden får aldrig torka ut helt och hållet. Ge dem också en giva gödsel då och då men undvik alltför kväverik gödsel.
- Plocka blommor regelbundet, de främjar blomningen. Eftersom baljorna tar mycket kraft av växten bör man plocka överblommade blommor regelbundet så att baljorna växter ut.
Dela