Gör som perserna – odla melon i växthuset.

Melonplanta i stor kruka.
Den värmeälskande melonen trivs allra bäst i växthuset. Idag bjuder vi på odlingstips för den här ettåriga örten från gurkväxtfamiljen.
Blommande melonplanta i kruka.

Det är en ettårig ört som tillhör familjen gurkväxter. Eftersom melon vill ha mycket värme är växthuset är en utmärkt växtplats för den.

Ursprungligen härstammar melonen från Persien men den odlades tidigt runt hela Medelhavet dit den kommit med romarna. Efter romarrikets fall glömdes föll den här fantastiska örten i glömska. Det var först på 1400-talet som den började odlas, igen.

Fransmännen uppskattade melonen och utvecklade därför flera olika sorter. Forfarande är melonen en viktigt inslag i det franska köket vilket du som har varit i landet säkert har upptäckt efter ett besök på någon matmarknad. Idag odlas det melon över hela världen.

Vi har provat att odla melon i omgångar. Frukterna blir inte jättestora men ljuvligt goda. För att få det bästa resultatet låter vi det inte bli mer än ett par tre frukter på varje planta.

Liten melonplanta i odlingsbädd uppmärkt med träpinne.

Gör så här

 1. Förså frön inomhus eller köp en färdig planta i närmaste handelsträdgård. Tänk på att plantera både hon- och hanblommor.
 2. Ge plantorna rejält med plats i de upphöjda jordbäddarna. Lämna minst 40 cm mellan plantorna. Gödsla med kompost eller stallgödsel. Täck gärna jorden med gräsklipp så att fukten bevaras samtidigt som gräset ger näring till jorden.
 3. Vattna plantorna regelbundet, gärna med nässelvatten. Hjälp pollineringen på traven genom att gnida hanblommorna mot honblommorna. Det är honblomman som härbärgerar fruktämnet. Toppa sidoskotten ett par blad efter varje honblomma.
 4. När man ser små sprickor vid stjälkfästet är frukten färdig och dags att skörda. Förvara melonen svalt men inte i kylskåp.
 5. Lycka till med dina växthusodlingar.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

3 reaktioner “Gör som perserna – odla melon i växthuset.”

 1. Skall melonerna hänga eller ligga på marken i växthuset. jag har två melonplantor som står i en stor ”behållare” men när det blir frukt hur ( blir rätt tung kan jag tänka mig) hur ”bäddar” jag för själva frukten?
  Hälsningar Cattis

 2. Skall melonerna hänga eller ligga på marken i växthuset. jag har två melonplantor som står i en stor “behållare” men när det blir frukt hur ( blir rätt tung kan jag tänka mig) hur “bäddar” jag för själva frukten?
  Hälsningar Cattis

 3. Ja, risken är att de släpper från plantar innan du hunnit skördar om du inte ger den något stöd. Den kan ligga på marken, kanke med lite halm under eller hänga i ett nät – en nylonstrumpa till exemepl. Lycka till ned melonerna. Det vattnas i min mun.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.