Värdet av vatten

Växthusets bevattning är ett ständigt aktuellt ämne, särskilt under perioder med sparsam nederbörd. Karin Eliasson ger sina bästa tips på hur du kan lösa bevattningsfrågan i växthuset, både med avancerade metoder och på enklast möjliga sätt.
Nu prunkar det som bäst i växthuset och vi kan plocka in dagliga skördar av tomater, mangold, chili, gurkor och andra grödor. När mina odlingar i växthuset är i full gång så slukar växterna 50-80 liter vatten om dagen. Det är mycket vatten det. Att kunna vattna smart och bekvämt gör odlingen både roligare och mer ekologisk. Det här inlägget tänkte jag ägna åt några enkla tips för att samla och spara vatten.
Växthuset vi byggt i trädgården vid Nynäs slott.
Olika bevattningsknep passar för olika ändamål – de här kruk-bevattningsglasen hjälper mig att hålla ampeljordgubbarna vid liv, även när jag inte är på plats och kan stå för daglig vattning.

Led vattnet rätt!

Avvattning av tak ger mer vatten än man tror, kan du ta vara på regnvattnet från takytor så kan du på ett enkelt sätt skapa dig en vattenreserv. Ett växthus på lite drygt 20 kvm har en takyta på ca 30 kvm. Om det regnar 180 mm på en sommar, vilket är något slags medelvärde enligt SMHI, så ger det ju faktiskt 5 400 liter, och det är ju inte så illa.
Det vita växthuset som vi byggt i trädgården som hör till Hovdala slott.
Sweden Greenhouse har tagit fram en modell på hängränna som både är stabil och passar växthusets form, och som är enkel att montera.

Tunnor – enkelt och tacksamt

Det mest självklara är att investera i ett par bra regntunnor att placera där det redan finns hängrännor och stuprör. Regntunnor finns i många modeller och material. Själv har jag gamla hederliga trätunnor som samlar vatten här och där, som jag öser ur när jag behöver. Men det finns modernare varianter av tunnor med tappkranar nertill. I vissa fall kan du koppla ett droppslangssystem direkt till tunnan, det fungerar bäst om tunnan står lite högre än dina odlingar. Här, här och här är några inspirerande länkar där du hittar olika typer av tunnor som både är funktionella och vackra i trädgårdsrummet.
Det stora växthuset som vi byggt på Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg.
Keramiktunnor måste förvaras frostfritt, plasttunnor kan vara ute på vintern men måste tömmas och vändas, trätunnor tål att frysa, även med vatten i, men de mår bäst av att tömmas och vändas upp och ner på vintern.

Vattna smart

De flesta som odlar i växthus kombinerar manuell bevattning med någon form av automatisk bevattning, inte bara för att det är bekvämt utan också för att det gör det möjligt att vattna effektivt. Droppslangar, som också kan kopplas till en timer och i vissa fall en fuktmätare i jorden, gör att vattningen kan ske sparsamt, där den behövs, när den behövs. Det finns några olika system på marknaden, själv har goda erfarenheter både av Gardenas produkter och Waterboys.
Det stora växthuset som vi byggt på Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg.
Droppbevattning kan kopplas till vattentunnor eller kopplas direkt till vattenledningen. Fasta vattenkranar i bäddarna gör att droppslangarna inte behöver ledas från bädd till bädd och vara i vägen.
I det växthuset jag odlar nu har jag en annan typ av bevattning, som installerades i samband med att växthuset byggdes. Det är rör som är nedlagda i botten av odlingarna och som jorden ständigt kan suga vatten från. Med det här systemet får jag en jämn fuktighet i hela jordbädden och systemet är helt okänsligt för partiklar i vattnet – vilket är skönt eftersom jag bara använder regnvatten. Partiklar kan ju ibland ställa till problem i små, smala droppslangar. Kolla in dessa olika lösningar här.
Det stora växthuset som vi byggt på Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg.
Underbevattning kräver ett ordentligt system och läggs ner innan jord fylls på. Rören fungerar också som vattenmagasin och ta emot vatten direkt från växthustaket.

Håll kvar vattnet i bädden

Den tredje saken vi kan tänka på för att spara vatten är att se till att vattnet i växtbäddarna inte dunstar bort, utan kommer växterna till del så bra som möjligt. Droppbevattning kan gärna ske på kvällen så att växterna kan suga åt sig så mycket som möjligt under natten. Vattning med slang brukar vara bäst att göra tidiga morgnar, så att vatten som hamnar på blad, golv och kanske glas, kan vädras ut under dagen.  Täcker du jorden i bäddar och krukor – med till exempel halm, gräs eller ull – så hindrar du avdunstning från jorden och behåller ett så bra och fuktigt klimat i jorden som möjligt.

Mycket vatten går åt bara till att skölja av redskap och krukor. Har du en stor ”sköljbalja” i växthuset så kan du använda det vattnet just till sköljning, doppvattning och att lägga lerkrukor i blöt och sedan vattna dina växtbäddar med samma vatten när dagen är slut.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *